Nieuws

Lichte daling Agro Vertrouwensindex

De Agro Vertrouwensindex kent ook over het vierde kwartaal van 2017 een lichte daling. Ondanks de aanhoudende afname, is de absolute daling van het vertrouwen beperkt ten opzichte van begin 2017: -2 punten. Vooral melkveehouders hebben minder vertrouwen in hun onderneming (-9 punten).

Ook het vertrouwen van glastuinbouwondernemers is iets gedaald. Andere sectoren hebben juist wat meer vertrouwen gekregen in hun onderneming, waarbij het toenemende vertrouwen in de varkenshouderij opvalt. De stemmingsindex en de index over de middellange termijn bepalen samen de Agro Vertrouwensindex.

Stemmingsindex stabiel

In het vierde kwartaal waren ondernemers redelijk positief over hun huidige bedrijfssituatie. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2017 is de stemmingsindex met 28 punten stabiel. De stemmingsindex bij melkveehouders daalde 4 punten en bij glastuinders 1,5 punt. Bij andere sectoren steeg de stemming over de huidige situatie. Varkenshouders en pluimveehouders noteerden de sterkste stijgingen met respectievelijk 8,5 en bijna 7 punten.

Minder positief

Veel melkveehouders verwachten over 2 à 3 jaar moeilijkere tijden voor hun bedrijfsvoering. Ook de andere sectoren zijn minder positief maar de veranderingen zijn hier klein en de index blijft bij deze sectoren positief. Varkenshouders zijn op deze negatieve trend een uitzondering. In deze sector steeg de index wel iets maar bleef nog onder nul.

Vertrouwen daalt

Het Agro Vertrouwen van melkveehouders daalde met 9 punten. Melkveehouders zijn over de huidige situatie, hoewel deze ook daalde (4 punten), nog best tevreden gezien het niveau waarop de index staat (30 punten). Voor de middellange termijn voorzien ondernemers in de melkveehouderij echter zware tijden. Dit kan worden geconcludeerd uit de stevige daling van de index die de toekomstige situatie op melkveebedrijven over 2 à 3 jaar aangeeft. De index daalde 12 punten naar -2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.