Nieuws
viligen

Naar verwachting hebben Vlaamse varkenshouders eind 2020 geen zinkoxide meer nodig als geneesmiddel voor speendiarree bij biggen. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

Zinkoxide is een waardevol geneesmiddel voor speendiarree bij biggen en heeft bovendien een belangrijk aandeel in reductie van antibioticumgebruik. Het middel werkt zo goed dat varkenshouders veel minder vaak naar het antibioticum colistine moeten grijpen.

Er zitten echter ook nadelen aan het middel, zoals het milieurisico van zink die via de mest in de bodem terechtkomt. Europa vindt de voordelen niet opwegen tegen de nadelen zodat de lidstaten tot 2022 krijgen om het gebruik van zinkoxide stop te zetten.

Sectoradvies

Binnen kenniscentrum Amcra werd een werkgroep samengesteld om tot een breed gedragen sectoradvies te komen over de uitfaseringsperiode. Eind 2020 wordt naar voren geschoven zodat er met een preventieve aanpak (o.a. vaccineren) gestart kan worden en varkenshouders niet hervallen in colistinegebruik.

Antibioticareductie

Zinkoxide heeft een belangrijk aandeel in de reductie van het antibioticumgebruik waarin de varkenshouderij reeds geslaagd is. Het gebruik van zinkoxide als additief in vleesvarkensvoeders werd in België afgebouwd zodat het in hogere doseringen verstrekt kon worden aan biggen. Dat voorkomt problemen met diarree bij de biggen in de eerste 14 dagen na spenen. Bij de toelating van zinkoxide als diergeneesmiddel in 2013 werd de milieudruk van zink – een zwaar metaal – reeds ingecalculeerd en binnen de perken gehouden.

Alternatieven

In België moet de politiek nog beslissen over de uitfaseringsperiode. Vanuit de sector – een werkgroep binnen kenniscentrum Amcra – wordt eind 2020 als einddatum naar voor geschoven. Het gebruik van colistine mag niet plots weer gaan stijgen. Varkenshouders en dierenartsen verdienen volgens de Amcra-werkgroep tijd om de alternatieven voor zinkoxide en antibiotica (b.v. vaccins) in de vingers te krijgen.

Colistine

De Belgische mengvoederindustrie rapporteerde recent over het antibioticagebruik in gemedicineerde voeders. Ten opzichte van referentiejaar 2011 lukte een reductie van maar liefst 53 procent zodat het objectief van een halvering eind 2017 gehaald werd. Specifiek het colistineverbruik is in gemedicineerde voeders met 86 procent afgenomen. Dat is mede dankzij het gebruik van zinkoxide als alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.