Nieuws

Invoer palmolie trekt weer aan

sustainable palm

Na jaren van afname is de Nederlandse invoer van palmolie in 2017 weer toegenomen. Er werd voor ruim 2 miljard euro aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie ingevoerd, 22% meer dan in 2016. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige handelscijfers.

De meeste palmolie is afkomstig uit Indonesië en Maleisië, maar steeds meer wordt geïmporteerd uit Latijns-Amerika.

De toename van de invoerwaarde van palmolie is nagenoeg in gelijke mate toe te schrijven aan prijsstijging en volumegroei. In 2017 werd 2,8 miljard kilogram aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie geïmporteerd. De ingevoerde hoeveelheid was het hoogst in 2013, met 3,2 miljard kilo. 2012 kende met 2,3 miljard euro de hoogste invoerwaarde aan palmolie.

Bron: CBS

Import

Nederland is met afstand de grootste palmolie-importeur van de Europese Unie. Na Nederland (ruim 2 miljard euro) volgen Spanje, Duitsland, Italië en België. Het grootste deel van de in Nederland ingevoerde palmolie betreft ruwe palmolie (72%). Dit aandeel is aanzienlijk hoger dan in de andere landen. Het overige deel van de ingevoerde palmolie betreft palmoliefracties (15%), ruwe palmpitolie (11%) en palmpitoliefracties (2%).

Export

Nederland is met 1,3 miljard euro ook de grootste palmolie-exporteur van de EU, op grote afstand gevolgd door Duitsland. De Nederlandse export bestaat voor het grootste deel (84 procent) uit palmoliefracties, die worden gewonnen uit ingevoerde ruwe palmolie. Deze bewerking vindt in Nederland plaats. Ruwe palmolie en palmpitolie worden door Nederland nauwelijks uitgevoerd.

Herkomstlanden

De in Nederland geïmporteerde palmolie is voor het overgrote deel afkomstig uit zes landen: Indonesië (31%), Maleisië (20%), Papoea-Nieuw-Guinea (14%), Colombia (10%), Honduras en Guatemala (beiden 9%). In vergelijking met 2016 nam de invoer uit al deze landen toe, uitgezonderd Maleisië.

In vergelijking met 2008 is de landenverdeling sterk gewijzigd. Kwam in 2008 nog 86 procent van de palmolie uit Indonesië of Maleisië, in 2017 was dit nog maar iets meer dan de helft (51 procent). Het aandeel van de invoer uit Latijns-Amerika nam in deze periode toe van 3 naar 29 procent.

Lees het volledige bericht op de site van het CBS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.