Nieuws

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie, blijkt dat een tekort aan opslagcapaciteit de graanlogistiek in Europa blijft hinderen. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Tussen 2005 en 2015 is er door de graanhandel in Europa 20% aan opslagcapaciteit bijgebouwd terwijl de productie van granen, olie- en eiwithoudende gewassen in dezelfde periode maar met 11% toenam. Desondanks blijft volgens het onderzoek een tekort aan capaciteit de logistiek hinderen.

Huidige opslagcapaciteit

Voor 359 miljoen ton granen en andere zaden (koolzaad, soja, enz.) is er opslagcapaciteit in de Europese Unie. Dat is aanzienlijk meer dan de 300 miljoen ton in 2005, maar nog altijd aan de krappe kant volgens een studie in opdracht van de Europese Commissie. In 2005 was het tekort aan graanstockage echt nijpend zodat er nadien in geïnvesteerd werd.

Spanje breidde met 33 procent uit, maar verder is er vooral in Oost-Europa veel graanopslag bijgekomen. In Bulgarije gaat het om meer dan een verdubbeling en ook Polen (57%) en Letland (52%) anticipeerden op grotere oogsten. Uitbreidingen met meer dan 40 procent deden zich ook voor in Roemenië, Griekenland en Zweden.

Opslagtekort

Ondanks de capaciteitsuitbreiding is het in goede oogstjaren zoeken naar een droog onderkomen voor de graanoogst. Britse en Duitse akkerbouwers hebben daar in absolute termen het meeste last van want daar is er zowat 10 miljoen ton graanopslag tekort. Rekening houdend met hun kleinere graanoogst kampen ook Nederland, Griekenland en Letland met een ernstig gebrek aan graanopslag. Voor netto-exporteurs van granen zoals Polen is een te krappe opslagcapaciteit extra hinderlijk omdat het zo lastiger is om aan strategisch voorraadbeheer doen.

Infrastructuur

Opslagcapaciteit is één iets, maar de studie stipt aan dat graan onderweg naar zijn afnemer ook vertraging kan oplopen door bruggen over waterwegen, schepen met een te grote diepgang voor de kanalen waar ze doorheen moeten en een spoorwegennet in de verschillende lidstaten dat niet goed op elkaar aansluit.

Meer hierover bij Vilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.