Nieuws

Onderzoekers van het Belgische Inagro zijn erin geslaagd om 1 kilogram insecten te kweken uit 1 kilogram droog kippenvoeder. Daaruit blijkt dat insecten op een zeer efficiënte manier kunnen omgaan met voeder als ze in ideale omstandigheden worden gekweekt.

De voederconversie is een belangrijke parameter in de landbouw. Die parameter bepaalt in grote mate hoeveel kosten je hebt aan een dier. Als boer wil je dus streven naar een zo laag mogelijke conversie.

Landbouwdieren

Het onderzoek naar de voederconversie bij landbouwdieren loopt al tientallen jaren. Bij kippen bijvoorbeeld lag de conversie in 1920 op 4,5; in 1960 op 2,5 en in 2000 op 1,5. In 80 jaar tijd is het dus gelukt om kippen drie keer efficiënter te laten opgroeien.

Zwarte soldatenvlieg

Bij insecten wordt algemeen aangenomen dat de voederconversie veel beter is, omdat het koudbloedige organismen zijn. Maar in de literatuur vind je zeer diverse waarden terug. Daarom heeft Inagro de conversie bij de zwarte soldatenvlieg bepaald om ze nadien systematisch te verlagen.

Dalende voederconversie

In de zomer van 2017 lag de conversie nog rond 3 à 4. Door het voerderregime en de hoeveelheid voeder aan te passen, slaagden onderzoekers er in december in om de voederconversie te laten dalen tot 1,5. Ondertussen hebben ze de voederconversie verder kunnen laten dalen tot 1, door de hoeveelheid insecten en de hoeveelheid water in het voeder te laten stijgen.

Verwachting

Aangezien het onderzoek nog maar in de kinderschoenen staat, verwacht Inagro dat die waarde nog verder kan dalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.