Nieuws

Verlaagde PRRS-druk in HyCare-stallen

De PRRS-druk in de HyCare-stallen lijkt aanzienlijk lager te zijn, dan die in de conventionele stallen op dezelfde locatie. Dat blijkt uit onderzoek van MS Schippers.

MS Schippers heeft gezondheidsonderzoek gedaan op verschillende varkensbedrijven met zowel HyCare als conventionele stallen. Door bloedonderzoek te doen op die praktijkbedrijven, is ook de besmettingsdruk van het Porcine reproductive and respiratory syndrome (PRRS) in beeld gebracht.

Veelbelovend

De eerste resultaten van die testen zijn veelbelovend: De PRRS-druk in de HyCare-stallen lijkt aanzienlijk lager te zijn, dan die in de conventionele stallen op dezelfde locatie. Ofwel: bij HyCare-varkens waren er minder varkens PRRS-positief en werden lagere titers tegen het PRRS-virus vastgesteld.

Verrassend resultaat

Dat tussen varkensstallen op dezelfde bedrijfslocatie een verschil in PRRS-druk aangetoond kan worden is bijzonder te noemen. Van het hygiëneconcept van MS Schippers werd namelijk een minimaal effect verwacht. PRRS is een virus dat zich makkelijk verspreidt ook via de lucht. Dus hoe goed de hygiënemaatregelen in een HyCare-stal ook op orde zijn, toch blijft het PRRS-virus binnen waaien en kan het varkens besmetten.

Aanvullend onderzoek

De bloedonderzoeken lijken dus iets anders uit te wijzen: HyCare heeft op het algemeen voorkomende PRRS-virus een infectiedrukkend effect. Met aanvullend onderzoek wil MS Schippers die positieve resultaten beter in beeld krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.