Nieuws

Nevedi onderschrijft de genoemde uitgangspunten in het adviesrapport van de Commissie Grondgebondenheid, maar plaatst een kritische kanttekening als het gaat over de regionale herkomst van grondstoffen of voedergewassen.

“Kritische noot bij het rapport vormt de ambitie op het punt van regionale herkomst van grondstoffen of voedergewassen. Hierin worden kaders genoemd die niet automatisch recht doen aan het behalen van klimaatdoelen en circulariteit. De optimalisatie van rantsoenen en de optimalisatie tussen ruwvoer en krachtvoer dient te worden gebaseerd op objectieve rekenmethoden waaraan juiste data ten grondslag liggen”, stelt Nevedi in een persverklaring.

Belangrijke rol voeradviseurs

Als erfbetreders bekleden de voeradviseurs volgens Nevedi een belangrijke rol bij die optimalisatie. “Daarbij is het cruciaal dat maatwerkadvies kan worden gegeven voor een melkveehouderij dat uitgaat van een integrale afweging. Het behalen van het ene doel moet geen averechtse effecten opleveren voor een ander doel. Het ontwikkelingsmodel van een melkveebedrijf moet vergezeld gaan van een bijpassend en haalbaar bedrijfseconomisch plan.”

Aanknopingspunten

Nevedi ziet in het adviesrapport van de commissie Grondgebondenheid aanknopingspunten voor doorontwikkeling van de melkveehouderij. “Via gerichte investeringen verduurzaamt de sector zich verder en realiseert de melkveehouderij de gewenste inpasbaarheid in het Nederlandse landschap. Daarboven moet ook de internationale context van onze melkveehouderij worden meegewogen. Dat geldt zowel vanuit grondstofperspectief als ook vanuit export van zuivelproducten.”

Integrale aanpak

Nevedi merkt als laatste op dat de melkveehouderij in Nederland niet op zich staat. “Genoemde doelen rond klimaat, milieu en natuur zullen komende jaren behaald moeten worden. Het vraagt een integrale aanpak binnen en tussen agrarische productieketens waarbij de dialoog met de samenleving blijvend is.”

Gerelateerd: ‘Melkveebedrijf moet in toekomst voor eigen ruwvoer zorgen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.