Nieuws

Levensmiddelen die om verschillende redenen niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie hergebruiken als grondstof voor diervoeders. Het is een van de onderdelen uit het actieplan van de Europese Commissie om de ontwikkelingen van een circulaire economie te stimuleren. Dat meldt het Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw.

De praktijk werd tot nu toe vooral bemoeilijkt door regelgeving. Daarom startte de Europese Commissie met het formuleren van enkele richtlijnen die de wettelijke obstakels zo veel mogelijk wegwerken zonder dat daarbij de voedselveiligheid in het geding komt.

Duurzaamheidswinst

Levensmiddelen die om commerciële redenen of wegens productieproblemen of andere gebreken niet langer voor menselijke consumptie geschikt zijn worden op dit moment gecomposteerd, omgezet in biogas, verbrand of gestort. In de eerste plaats vallen er uiteraard duurzaamheidswinsten te halen uit maatregelen die de voedselverliezen zo veel mogelijk beperken.

Diervoeder

Wanneer levensmiddelen uiteindelijk toch uit de humane voedselketen verdwijnen, moeten ze op een zo hoogwaardige manier gevaloriseerd worden. Het gebruik voor diervoeder is daarbij een interessante optie.

Richtlijnen

Omdat er voorlopig nog behoorlijk wat juridische obstakels zijn, heeft de Commissie alvast enkele richtlijnen geformuleerd die de praktijk moeten vereenvoudigen. Deze richtlijnen moeten de nationale en lokale bevoegde autoriteiten en de exploitanten in de voedselketen ondersteuning bieden bij de toepassing van de Europese wetgeving.

Toepassingsbeleid

Onder het toepassingsgebied van deze richtlijnen vallen producten afkomstig van de voedingsindustrie, en levensmiddelen die verpakt of onverpakt in de handel zijn gebracht, geleverd door groothandelaars en detailhandelaars in levensmiddelen. Levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en levensmiddelenaroma’s, voedingssupplementen, keukenafval en etensresten komen vooralsnog niet in aanmerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.