Nieuws

Algen kunnen door hun hoge groeipercentage en kleine benodigde landoppervlakte mogelijk een volwaardig alternatieve grondstof worden voor toepassingen in bijvoorbeeld veevoeder. Daarvoor is echter nog veel onderzoek nodig. Het nieuwe onderzoeksproject IDEA zou voor een doorbraak moeten zorgen.

IDEA is een nieuw project in het Europese programma Interreg North-West Europe met partners in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Ierland. In ons land zijn het Feed Design Lab (FDL) en de Universiteit Twente betrokken bij het project.

Aanleiding

Op dit moment is 90% van de organische chemicaliën gebaseerd op fossiele en dus niet-hernieuwbare grondstoffen. 70% van de proteïnen in de Europese Unie wordt geïmporteerd. Er is behoefte aan een alternatief. Algen kunnen mogelijk dat alternatief worden. Het is echter een grote uitdaging om de algenwaardeketen, van lokale productie tot opslag en verwerking, zo te optimaliseren dat het een volwaardige, economisch relevante industrie wordt.

Algenproductie

Als we denken aan algenproductie, leggen we meteen de link met zuidelijke landen met een warm klimaat. Toch is ook Noord-West Europa geschikt voor commerciële algenteelt, zij het dan met bepaalde types algen. “We weten dat het al kan in gesloten systemen, bijvoorbeeld in leegstaande kassen. Maar wij gaan ook op zoek naar alternatieven buiten de kas”, verklaart Leen Bastiaens van VITO, lead partner in het project IDEA.

Inhoud

Concreet zal IDEA zich bezighouden met het telen en oogsten van diverse types algen, het hele jaar rond. Het project bestudeert ook hoe water kan worden hergebruikt om deze teelt ecologisch en economisch rendabeler te maken. Daarnaast onderzoekt IDEA de mogelijkheden voor het bewaren en vervoeren van algen.

Eindgebruiker

Ten slotte wordt er gekeken naar de bioraffinage van de algen, zodat ze in optimaal werkbare staat bij de eindgebruiker komen. Deze eindgebruiker is in de IDEA algenwaardeketen niet de consument in de winkel, maar wel de producent van bijvoorbeeld voeding en hoogwaardig veevoeder op basis van algen.

FDL

Bij Feed Design Lab zijn algen een belangrijke nieuwe eiwitrijke grondstof waar onderzoek naar gedaan wordt. Voor het IDEA project levert FDL bijdragen op gebied van advies op nutritioneel en technologisch gebied van toepassing van algen in diervoeders. Technologische proeven met algenproducten zullen in de proeffabriek uitgevoerd gaan worden.

1 reactie op “Onderzoek naar algen als volwaardig grondstofalternatief

  1. Jody Hoefs schreef:

    Interessant!
    Circa 10 jaar geleden hebben wij al eens wat onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om algen (over de hele wereld) snel te kunnen meten met onze FTNIR en monstername potje en dat ging al best goed. Wellicht iets om mee te nemen, indien nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.