Nieuws

‘Voederveiligheid België op orde’

Voederveiligheid verzekeren is essentieel voor de diervoedersector. De sector weet dat, en neemt haar verantwoordelijkheid. Dat zei de Belgische schemabeheerder Ovocom tijdens haar Algemene Vergadering op woensdag 17 mei.

Zowel de internationale schema’s, de diervoederbedrijven als de professionals van de sector gaan volgens Ovocom tot het uiterste om veilige diervoeders te garanderen.

Binnen Ovocom werken de handel, de voedingsindustrie, de diervoederindustrie en de transportsector samen om veilig diervoeder te garanderen. Dit gebeurt onder andere via de Feed Chain Alliance Standaard, waarvan Ovocom beheerder is. Deze verticale aanpak is volgens Managing Director Bart Verhulst uniek in de wereld. “De 4000 Ovocom-bedrijven voldoen allemaal aan strenge vereisten inzake voedselveiligheid, en dat in tijden waarop de nationale pers de sector met argusogen bekijkt.”

Diervoederbedrijven

Verhulst merkt op dat ook de diervoederbedrijven het belang inzien van een voederveiligheidsstandaard. “Het aantal Feed Chain Alliance-gecertificeerde bedrijven stijgt jaar na jaar. Ook het aantal vragen over voedselveiligheid die we van bedrijven krijgen neemt toe.”

Een grote hulp in het beperken van voederveiligheidsrisico’s is het systeem van autocontrole; bedrijven monitoren permanent hun eigen processen, nemen monsters op verschillende momenten in het productieproces en laten die analyseren door vooruitstrevende laboratoria. Het aantal incidenten dat door België gemeld wordt via het Europese Rasff-systeem toont aan dat de controledruk (voor bedrijven en autoriteiten) hoog is.

Minder incidenten

Op de 30 meldingen die België heeft uitgevoerd in 2017 (15% van het Europese totaal), had er slechts één betrekking op een Belgisch diervoeder. Het resultaat van deze scherpe controles: minder en beter beheerste incidenten.

Naast de eigen controle worden alle FCA-gecertificeerde bedrijven ook nog eens geauditeerd door onafhankelijke certificatie-instellingen, die op hun beurt voldoen aan de vereisten van Belac, de Belgische accreditatie-instelling. Een driedubbele controle dus.

Ketenborging.nl

Dit jaar werd Ovocom als eerste beheerder van een feedschema aanvaard door het Nederlandse Ketenborging.nl. Deze organisatie erkent schema’s die waken over het verhogen van voedselveiligheid en voedselintegriteit.

Meer over de Algemene Vergadering van Ovocom in De Molenaar 8. Deze verschijnt vrijdag 1 juni 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.