Nieuws
Foto: ForFarmers

ForFarmers heeft via Agroscoop bepaald welk melkveebedrijf de meeste kg meetmelk uit ruwvoer realiseert om daarmee de Agroscoopbokaal 2018 in de sector melkveehouderij te winnen. Dit jaar viel die prijs ten deel aan de familie Vedders uit Haaksbergen. In 2017 scoorde Vedders met 18,1 kg meetmelk uit ruwvoer het hoogst van alle bedrijven in Agroscoop.

Meetmelk uit ruwvoer zegt iets over hoe efficiënt de ondernemer met ruwvoer omgaat. Door zoveel mogelijk melk uit (eigen) ruwvoer te produceren, hoeft de veehouder minder krachtvoer of bijproducten aan te kopen. Dit is niet alleen kostenefficiënt, maar de veehouder bereikt hiermee tevens een goede mineralenefficiëntie.

Duurzaam ondernemen

“Een hoge meetmelkproductie uit ruwvoer vertelt veel over het bedrijf”, stelt melkveespecialist Arnout ter Horst. “Het geeft aan dat zorgvuldig wordt omgesprongen met de ruwvoerteelt en toont dat het goed gaat met de koeien, want de koeien weten het ruwvoer goed om te zetten naar liters melk.”

Laag krachtvoergebruik

In 2017 scoorde Vedders met 18,1 kg meetmelk uit ruwvoer het hoogst van alle bedrijven in Agroscoop. Het krachtvoerverbruik was 19,6 kg per 100 kg meetmelk en daarmee hoort het bedrijf tot de 10% bedrijven met het laagste verbruik. Het productieniveau lag op 11.172 kilo meetmelk per koe per jaar, met een vetgehalte van 4,24% en een eiwitgehalte van 3,44%.

Bekroning

“Deze prijs is een mooie bekroning op ons werk”, beaamt Eddie Vedders. “Omdat we al sinds 2010 structureel met een goede ruwvoerwinning van eigen land bezig zijn, wisten we wel dat het goed ging. Deze prijs is echter een onverwachte maar aangename verrassing en beloning voor alle werkzaamheden de afgelopen jaren.”

(Video: ForFarmers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.