Nieuws

De Agro Vertrouwensindex over het eerste kwartaal 2018 is opnieuw licht gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het is voor de vierde keer op rij dat de index daalt. Opengrondstuinbouwers hebben met een index van 26 punten momenteel het meeste vertrouwen in hun onderneming, de pluimveehouders het minst (-13).

Opvallend is de stijging van het vertrouwen onder melkveehouders (5 punten). Agrarisch ondernemers zijn iets positiever over de toekomst van hun bedrijf op de middellange termijn.

Ondernemers

Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2017 is de stemmingsindex met 5 punten gedaald. Met name de pluimveehouders (-19 punten) en varkenshouders (-11 punten) waren minder tevreden over de huidige situatie op hun bedrijf. Ondernemers van opengrondstuinbouwbedrijven waren juist positiever (+5 punten).

Toekomstverwachting

De toekomstverwachting van ondernemers over hun bedrijfssituatie voor over 2 à 3 jaar is slechts beperkt toegenomen in het eerste kwartaal van 2018. In het vierde kwartaal van 2017 kwam de index net boven de 6 punten uit. In het eerste kwartaal van 2018 dachten ondernemers hier niet veel anders over. De index steeg met 1,5 punt naar bijna 8 punten. Dit betekent dat er nog altijd meer ondernemers positief zijn dan negatief over hun bedrijfssituatie voor de middellange termijn.

Verschuivingen

De grootste verschuiving ten opzichte van een kwartaal eerder vond plaats bij de varkenshouderij. De index steeg hier met bijna 14 punten. Hierdoor kwam de index voor deze sector weer boven het nulpunt uit. Ook zijn weer meer melkveehouders positief dan negatief. De verwachtingen van ondernemers over de bedrijfssituatie voor over 2 à 3 jaar daalde bij de pluimveehouderij met 8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.