Nieuws
Foto: NVWA

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een doorzoeking van een bedrijf dat handelt in diervoederadditieven in de provincie Noord-Brabant de administratie in beslag genomen voor verder onderzoek.

Het bedrijf wordt ervan verdacht exportcertificaten te vervalsen en met deze valse certificaten diervoederadditieven te exporteren naar onder andere Wit-Rusland.

Geen registratie

Bedrijven die actief zijn in de productie, handel en of het transport van diervoeders moeten geregistreerd zijn bij de NVWA. In sommige gevallen moeten bedrijven ook erkend zijn door de NVWA. Het bedrijf in de provincie Noord-Brabant heeft geen registratie en is ook niet erkend door de NVWA.

Doorzoeking

Bedrijven die diervoederadditieven willen exporteren moeten ook zorgen dat er bij de zending een veterinair certificaat aanwezig is. Dit certificaat moeten zij aanvragen bij de NVWA. Bij de doorzoeking van het bedrijf hebben inspecteurs van de IOD-NVWA een stempel aangetroffen dat waarschijnlijk is gebruikt voor het vervalsen van documenten.

Risico’s

Illegale export van diervoederadditieven kan tot gevolg hebben dat middelen die niet toegestaan zijn als diervoederadditief toch in diervoeder terecht komen. Dit kan gevolgen hebben voor de diergezondheid en mogelijk ook voor de voedselveiligheid als de stoffen die aan diervoeder toegevoegd worden terecht komen in het vlees van de dieren. Daarnaast ondermijnt illegale export het vertrouwen in Nederlandse grondstoffen voor de diervoederindustrie.

De IOD van de NVWA doet verder onderzoek naar de administratie van het bedrijf in Noord-Brabant. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.