Nieuws

Kleine kans op pensverzuring bij weidegang

Het risico op pensverzuring bij weidegang is onder Nederlandse omstandigheden zeer klein. Dat concluderen Amazing Grazing en Feed4Foodure na onderzoek binnen de bouwsteen bijvoeding. Aanleiding voor het onderzoek waren bevindingen uit het buitenland waaruit naar voren kwam dat soms wel 10% van de koeien sub-acute pensverzuring heeft en dat 40% een verhoogde kans heeft op sub-acute pensverzuring. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.

De diagnose van sub-acute pensverzuring is volgens de onderzoekers vaak volkomen arbitrair. Sub-acuut betekent dat er geen (ziekte)verschijnselen zichtbaar zijn. Meestal wordt de diagnose gesteld als de pens-pH zich meer dan 3 uur beneden een pH van 5,8. pH bevindt. Maar het meten van de pH in de pens is lastig.

Proeven

Binnen de beweidingsproeven van Amazing Grazing op Dairy Campus zijn pH-bolussen ingebracht en uitgelezen onder Roterend Standweiden en Stripgrazen. In één proefjaar is bij 8 koeien een continue pH-meetbolus ingebracht die elk kwartier de pH registreerde. Beide groepen hadden overdag weidegang en ’s nachts op stal bijvoeding met snijmaiskuil. Verder is in twee proefjaren bij 60 koeien de pH gemeten met een slokdarmsonde.

Slokdarm

Bij meting met de slokdarmsonde werden gemiddeld de hoogste pens-pH-waarden gemeten tijdens het weiden om 11 en 15 uur. De pH is meestal het hoogst in de buurt van de slokdarm vanwege het instromen van speeksel. Echter ook na correctie van dit verschil, komt de pens-pH niet in de buurt van de kritieke ondergrens.

Geen subacute pensverzuring

De resultaten geven aan dat er geen sub-acute pensverzuring was ondanks een hoge verteerbaarheid en een hoog suikergehalte van het weidegras. Dit heeft te maken met een paar factoren. Zo is de opnamesnelheid (g droge stof per minuut) tijdens beweiding lager dan wanneer maiskuil wordt gevoerd.

Daarnaast kost grazen meer tijd dan voer opnemen aan het voerhek en is het droge-stofgehalte van het grasrantsoen lager. Bovendien is gras een levend product, met intacte celwanden, waardoor de celinhoud (o.a. suikers) langzamer vrijkomt. Dit alles zorgt voor een gelijkmatiger pensafbraak waardoor pensverzuring door weidegras onder de Nederlandse omstandigheden niet aan de orde is, concluderen de onderzoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.