Nieuws

“Elk incident rond het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen is er één teveel. Sommige constateringen zijn ronduit verschrikkelijk.” Dat stelt de COV naar aanleiding van de publicatie door RTL Nieuws over overtredingen door Nederlandse slachterijen.

“Uit de boeterapportages van de NVWA komen vooral lichtere tekortkomingen naar voren zoals vocht op het plafond of de temperatuur van het sterilisatiewater, waarvoor bedrijven terecht gecorrigeerd of beboet zijn. Daarnaast komen echter ook enkele verschrikkelijke zaken aan het licht waarbij het welzijn van dieren flink in het geding is en waarvoor steviger sancties volstrekt op z’n plaats waren”, zegt de COV in een persverklaring.

Bedrijfstak

De COV merkt wel op, dat de rapportages met name betrekking hebben op de periode 2015-2016 en de incidenten vooral lijken te hebben plaats gevonden bij (kleinere) bedrijven, die hetzij geen lid zijn van de COV dan wel niet meer bestaan. “Elk incident rond het dierenwelzijn in ons land is er echter één teveel en raakt de bedrijfstak als geheel.”

Nuance

Toch hecht de COV eraan een nuance aan te brengen. “De 48 boetes over 2015-2016 kunnen afgezet worden tegen zo’n 17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen per jaar: dit is een foutmarge van 0,0001% die naar voren komt uit een goed functionerend wettelijk toezicht.”

Dierenwelzijn

De COV en de aangesloten leden hebben dierenwelzijn en hygiëne hoog in het vaandel staan. “Speciaal opgeleide ‘welfare officers’ zorgen dagelijks voor de begeleiding van de dieren van de wachtruimtes tot de slacht. Ondernemingen werken met kwaliteitssystemen en hygiënecodes. Verder hebben bedrijven camera’s waarmee bedrijfsprocessen nauwlettend gevolgd worden en zo nodig bijgesteld”, aldus de COV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.