Nieuws

ForFarmers neemt Maatman over

ForFarmers neemt de mengvoeractiviteiten over van Maatman veevoeders en kunstmest VOF. Het bedrijf is vooral actief in de pluimvee- maar ook in de rundveesector in Nederland en Duitsland.

Er werken 16 mensen bij Maatman, waaronder de huidige twee directieleden die tevens eigenaar zijn. In 2017 verkocht Maatman 114.000 ton voer en meststoffen aan pluimvee- en rundveehouders. De productie van het voer is uitbesteed aan meerdere partijen, waaronder aan ForFarmers (circa 60% van het totale volume). De transportactiviteiten (15 bulkwagens) van Maatman vormen onderdeel van de overname.

Financiering

De prijs die ForFarmers betaalt voor de activa/passiva transactie met Maatman is gebaseerd op een ondernemingswaarde van 7 miljoen euro, en komt neer op een Ebitda multiple van ongeveer 7. Betaling vindt grotendeels bij overdracht plaats en het restant na het behalen van bepaalde criteria (‘earn-out’). De transactie is onderhevig aan toetsing door de Duitse mededingingsautoriteiten. De verwachting is dat de overname binnen een aantal maanden kan worden afgerond. Vanaf dat moment zullen de resultaten van Maatman worden geconsolideerd in de resultaten van ForFarmers.

Maatman

Maatman is in 1929 opgericht in het Friese Wolvega, in eerste instantie als handelshuis in veevoeders. De huidige directeur-eigenaren, Martin en Edie Maatman, leveren naast voer ook advies aan veehouders met als doel het rendement op het boerenerf te verbeteren.

Edie Maatman zal tijdelijk aanblijven om de integratie van Maatman in ForFarmers goed te begeleiden en ervoor te zorgen dat de belangen van de klanten en medewerkers goed worden geborgd in deze overgangsperiode.

Toekomst

“Ook ForFarmers wil haar klanten helpen om te excelleren in resultaat en kwaliteit. De klantspecifieke benadering van Maatman, zowel voor de pluimvee- als de rundveesector, willen wij graag in de toekomst continueren”, aldus Jan Potijk, directeur ForFarmers Nederland.

Martin en Edie Maatman: “Het feit dat de klantenbenadering en de waarden van ForFarmers grotendeels gelijk zijn aan die van ons, was een primaire reden om met ForFarmers te gaan praten over de voortzetting en toekomst van ons bedrijf. Daarnaast was het een belangrijk pluspunt dat wij al lange tijd een goede samenwerking hebben met ForFarmers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.