Nieuws
De vlog pilotgroep. Foto: Cono

De 460 melkveehouders die aangesloten zijn bij boerencoöperatie Cono Kaasmakers stappen gefaseerd over naar gecertificeerd gmo-vrij krachtvoer.

De volgende stap in verduurzamen bij Cono Kaasmakers, de makers van onder andere Beemster kaas, is gegarandeerd gmo-vrije kaas vanaf 2020. Voorzitter Klaas Sluis: “De koeien van onze veehouders eten voornamelijk gras. Om ze in topconditie te houden worden ze, indien nodig, bijgevoerd. Onze melkveehouders schakelen nu gefaseerd om naar gecertificeerd gmo-vrij krachtvoer.”

Succesvolle pilot

De afgelopen 12 maanden heeft Cono middels een pilot met eigen melkveehouders ervaring opgedaan met gmo-vrij voeren en met apart ophalen en verwerken van deze melkstroom. Alles volgens de zogenaamde vlog-certificering.

Vlog

Grietsje Hoekstra, duurzaamheidsmanager bij Cono Kaasmakers: “Afgelopen juni hebben we de pilot geëvalueerd. Met de kennis en ervaring die de pilot onder de eerste veehouders heeft opgeleverd kunnen we nu in fases gaan opschalen tot al onze leden vlog-gecertificeerd zijn. Voor melkveehouders houdt dit in dat de melkkoeien geen voer mogen eten waarin zich genetisch gemodificeerde organismen bevinden, zoals dat bijvoorbeeld kan voorkomen in soja dat buiten Europa is geteeld. Vers gras en zelf geteeld ruwvoer is allemaal gmo-vrij.”

Succes

Joost Ruijter, Cono melkveehouder: “De pilot op ons bedrijf was een succes. Ik ben erg tevreden over de gezondheid en productie van de melkkoeien met het nieuwe gmo-vrije voer. Dat onze koeien veel in de wei staan en al veel gras eten, maakt het minder ingewikkeld om deze stap te zetten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.