Nieuws

Opnieuw meer melkkoeien in de wei

Het aantal melkkoeien in de wei is in 2017 weer iets gestegen. Vorig jaar liepen 1,16 miljoen melkkoeien buiten, ongeveer 2% meer dan het jaar daarvoor. Vooral bij grotere bedrijven met meer dan 100 melkkoeien is het aandeel waar koeien grazen toegenomen. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2018 van het CBS.

Volgens de Landbouwtelling 2018, waarin gevraagd werd naar de weidegang van 2017, liep 68% van de 1,7 miljoen melkkoeien in Nederland buiten. In 2015 en 2016 was dat nog 65%.

In 2010 graasde nog zo’n 75% van de melkkoeien buiten. Het ging toen om 1,10 miljoen dieren.

Opnieuw groei

Het aandeel melkveebedrijven dat weidegang toepast is in 2017 voor het tweede jaar op rij gestegen. Daarvoor hielden boeren hun vee steeds vaker op stal. Op 75% van de melkveebedrijven mochten alle melkkoeien vorig jaar de stal uit, op 3% van de bedrijven mocht een deel van de koeien naar buiten.

Het aandeel bedrijven dat weidegang toepast ligt nog wel ruim onder het niveau van 2010 toen meer dan 80% van de melkveebedrijven de koeien in de wei liet lopen.

Melkveebedrijven

Is het aandeel bedrijven met koeien in de wei toegenomen, het totaal aantal bedrijven met koeien in de wei is nauwelijks gegroeid doordat het aantal melkveebedrijven is gedaald. Grotere bedrijven laten weer vaker melkkoeien in de wei lopen. Het aandeel bedrijven met 160 of meer melkkoeien dat de dieren laat weiden is in 2017 gestegen met 7%.

Bij grotere bedrijven is ook vaker sprake van deelweidegang, waarbij niet alle koeien naar buiten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.