Nieuws
ForFarmers
ForFarmers

ForFarmers Nederland bouwt een biomassacentrale die in nagenoeg de gehele energiebehoefte voor stoomproductie van de fabriek in Lochem zal voorzien. Voor de levering van de benodigde grondstoffen wordt voor een regionale partner gekozen.

De biomassacentrale wordt op het terrein van de voerfabriek in Lochem gebouwd en zal per 1 april 2019 operationeel zijn. De centrale zal stoom produceren die nu nog met aardgas wordt opgewekt. Op jaarbasis verbruikt de fabriek in Lochem 1,8 miljoen kubieke meter aardgas dat na de ingebruikname van de biomassacentrale vrijwel volledig wordt vervangen door de verbranding van houtsnippers.

Werking

Door verbranding van de houtsnippers wordt het water in de stoomketel van de biomassacentrale verhit. De stoom die daardoor ontstaat wordt door de naastgelegen fabriek gebruikt om de grondstoffen te persen tot veevoerbrokken. Afhankelijk van de energiewaarde van de houtsnippers is er jaarlijks zo’n 7000 ton houtsnippers nodig.

Kosten

De centrale produceert ook ca. 1 miljoen kilowattuur elektriciteit en voorziet daarmee voor een klein deel in de elektriciteitsbehoefte van de fabriek. De investering voor de biomassacentrale bedraagt 4,8 miljoen euro en is door ForFarmers als duurzaamheidsinvestering aangemerkt (langere terugverdientijd).

Lage voetafdruk

ForFarmers creëert regionaal economische, ecologische en maatschappelijke meerwaarde door gebruik te maken van houtsnippers die vrijkomen bij het onderhoud van het landschap in de Achterhoek. Door de biomassacentrale realiseert ForFarmers een afname van 95% van de CO2-footprint van de geproduceerde stoom in de voerfabriek in Lochem ten opzichte van stoomproductie met behulp van fossiel aardgas.

Duurzaamheid

Door de nieuwe stoomketel te stoken met houtsnippers die vrijkomen bij het onderhoud van houtwallen, hagen en bospercelen in de Achterhoek geeft ForFarmers invulling aan haar doelstelling de productie van veevoer verder te verduurzamen. De intentieverklaring met Coöperatie Streekhout Achterhoek is donderdag 2 augustus ondertekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.