Nieuws

Overslag agribulk haven Amsterdam gestegen

De overslag van agribulk in de haven van Amsterdam is in de eerste helft van 2018 naar 3,9 miljoen ton gestegen. Een stijging van 18,5%. Dat meldt Port of Amsterdam.

De totale overslag in de Amsterdamse haven daalde in het eerste half jaar tot 40,2 miljoen ton, een daling van 4,8%.

Oorzaak daling

De daling in Amsterdam is in het eerste half jaar veroorzaakt door twee ladingstromen: steenkool en olieproducten. De overslag van steenkool daalde in de eerste zes maanden van 2018 met 25,5% tot 6,4 miljoen ton. De overslag van olieproducten daalde met 6,7% tot 22,1 miljoen ton. Die laatste daling wordt verklaard door onder meer onderhoud aan één van de terminals en minder handel op de termijnmarkt in met name diesel.

Stijgers

Tegenover de daling van deze ladingstromen, staan belangrijkste stijgers. Zo is de overslag van overige droge bulk in Amsterdam gestegen met 16,8% naar 5,2 miljoen ton door sterk gestegen import van bouwmaterialen als zand en grind. De overslag van agribulk steeg in het eerste halfjaar met 18,5% naar 3,9 miljoen ton. Van overig stukgoed, waaronder RoRo, daalde de overslag met 1,6% naar 889.000 ton.

Import en export

De import in de Amsterdamse haven daalde de eerste zes maanden met 7,8% tot 24,2 miljoen ton. De export steeg juist met 0,1% naar 16 miljoen ton. Het aantal zeeschepen dat het Noordzeekanaalgebied bezocht, steeg naar 3.938 (+6,2%).

Gerelateerd: Minder aanvoer agribulk in haven Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.