Nieuws

Hogere graanprijs door droge zomer

Door de aanhoudende droogte vallen graanoogsten tegen waardoor de internationale graanprijzen stijgen. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

Volgens Vilt zijn afgelopen week verschillende internationale graanprijzen, zoals die van tarwe, met ruim zes procent gestegen op de beurs van Chicago, de belangrijkste handelsplaats voor grondstoffen wereldwijd. Ook in Parijs noteert tarwe tegen de hoogste prijs sinds juli 2015, drie jaar geleden.

Droogte

De verklaring is dubbel. De bijzonder warme en droge zomermaanden duwen de oogstverwachtingen in Europa (maar ook in Rusland en Australië) omlaag, wat met zich meebrengt dat de bestaande voorraden sneller en massaler worden aangesproken dan normaal.

Oogsten

In Frankrijk, een van de grootste graanproducenten binnen Europa, zou de tarweoogst deze zomer de laagste in tien jaar zijn. Hetzelfde geldt voor Polen. Ook de oogsten in noordelijk Europa vallen tegen, want ook daar heerst de droogte. Voor de 28 EU-landen zou de teller dit jaar blijven staan op 130 miljoen ton tarwe, tegen meer dan 140 miljoen ton vorig jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.