Nieuws

Halfjaarresultaat ForFarmers verbeterd

ForFarmers heeft de resultaten over het eerste halfjaar van 2018 bekendgemaakt. Vergeleken met de resultaten in het eerste halfjaar van 2017, zag ForFarmers op bijna alle gebieden een stijging: het totale voervolume steeg met 2,1% tot 4,8mT. Het mengvoervolume steeg met 0,7% tot 3,3mT. Dit is vooral te danken aan groei in Duitsland en België. De netto-omzet steeg met 2,8% en de autonome groei bedroeg 3,9%. De brutowinst steeg met 5% tot €217,7 miljoen. De winst (toe te rekenen aan de aandeelhouders) steeg met 14,5% tot €34,8 miljoen.

Horizon 2020

Yoram Knoop, CEO ForFarmers, over de resultaten in het eerste halfjaar 2018: “We zijn tevreden over de voortgang die we in het eerste halfjaar 2018 hebben gemaakt in elk van de vier pilaren van de Horizon 2020 strategie. Onze focus op het verbeteren van het rendement op het boerenerf heeft zich vertaald in verbeterde voerefficiëntie bij de dieren van onze klanten. Daarnaast resulteerde het in het binnenhalen van meer nieuwe klanten. De afzet van Total Feed nam autonoom toe. De daaraan gerelateerde brutowinst nam nog sterker toe. Het is bemoedigend dat wij in alle clusters een autonome verbetering van de onderliggende EBITDA hebben kunnen realiseren, waarbij vooral de toename in Duitsland/België tevreden stemt.”

Resultaten Nederland

Het volume Total Feed nam met 0,9% toe tot 2,2 miljoen ton. Autonoom nam het volume met 1,2% toe, inclusief het volume afkomstig van de begin dit jaar gesloten strategische samenwerking met Baks op het gebied van vochtrijke voeders voor de varkenshouderij. De verkoop van de akkerbouwportefeuille had een minimaal effect op het volume.

In de rundveesector nam het volume Total Feed enigszins toe. Dit was ondanks de minder grote melkveestapel. Er werd meer voer afgezet in de varkenssector. Invoering van gespecialiseerde verkoopteams en de bijdrage van de samenwerking met Baks droegen hieraan bij.

Ook in de pluimveesector werd meer voer verkocht, zowel aan vleeskuikenhouders als aan legkippenhouders. Reudink, dat zich volledig richt op biologische veehouders, liet wederom een mooie
volumegroei zien.

De brutowinst steeg met 2,7%. Dit kwam door de volumegroei, meer specialiteiten in de productmix en de positieve bijdrage van de strategische partnerschappen. De toegenomen energiekosten werden aan klanten doorberekend. In de brutowinst zat ook een desinvesteringseffect.
De bedrijfslasten namen met 1,0% toe. De procentuele toename in productie- en transportkosten was hoger dan de volumegroei. Dit kon worden gecompenseerd door lagere pensioenkosten, een vrijval uit de voorziening van dubieuze debiteuren en het terugnemen van de bijzondere waardevermindering van de fabriek in Deventer.

De onderliggende EBITDA nam met 3,8% toe. Dit werd verklaard door de volumegroei (0,9%), de verbeterde brutowinst (2,7%) en de beperkt toegenomen bedrijfslasten
(1,0%). De ratio van de onderliggende EBITDA/brutowinst nam toe van 34,4% tot 34,8%.

Bekijk het volledige persbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.