Nieuws

Dierwelzijn Nederlandse vleeskippen verbetert

dierwelzijn

Het Vleeskuikenbesluit en de ontwikkeling van diverse marktconcepten hebben een gunstige invloed gehad op het dierwelzijn van vleeskuikens. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Livestock Research in een sectoranalyse van de Nederlandse vleeskuikenhouderij.

Vooral de incidentie van het aantal voetzoolaandoeningen is in de periode van 2011 tot 2018 ruim gehalveerd. Dit zijn de eerste bevindingen van een brede sectoranalyse uitgevoerd in opdracht van Stichting Wakker Dier.

Omschakeling

De Nederlandse vleeskuikenhouderij omvat ongeveer 48 miljoen dierplaatsen op zo’n 625 bedrijven. Ruim 30 procent van de vleeskuikensector is de afgelopen jaren overgeschakeld naar systemen waarin pluimveevlees geproduceerd wordt met een ander type dier, op wat minder intensieve wijze en met verbeterde houderijomstandigheden. Dit betreft vooral supermarktketen-specifieke invullingen van het ‘Kip van Morgen’-convenant (2013), maar ook ‘Beter Leven’-initiatieven en biologisch vallen onder deze omschrijving. De incidentie van poot- en gezondheidsproblemen is bij de minder intensieve systemen minder dan bij het reguliere systeem. Problemen met het bewegingsapparaat vormen nog steeds één van de belangrijkste welzijnsproblemen bij reguliere vleeskuikens, concluderen de Wageningse onderzoekers.

Beter welzijn

Door het Vleeskuikenbesluit en autonome ontwikkelingen is de levenskwaliteit van circa 250 miljoen reguliere kuikens per jaar verbeterd. Het meest in het oog springend zijn de belangrijke vermindering van pootproblemen, onder andere door verbetering van de strooiselkwaliteit. Door de grootschalige introductie en uitgroei van de diverse marktconcepten naast de reguliere sector ervaren bovendien jaarlijks naar schatting ruim 100 miljoen dieren een aantoonbaar betere kwaliteit van leven door het minder optreden van huisvestings- en genetica gerelateerd ongerief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.