Nieuws

Boeren investeren vooral in gebouwen

stikstofdepositie
Het instellen van een drempelwaarde voor stikstof kan volgens LTO Nederland uitkomst bieden in de impasse.

Als het gaat om investeringen voor de toekomst, ligt de focus van veel agrarische ondernemers wereldwijd vooral op gebouwen. Uitzondering op de trend in investeringsrichting, zijn Russische boeren. Zij concentreren zich met name op investeringen gericht op akkerbouw om daarmee te profiteren van de wereldwijd groeiende belangstelling voor Russisch graan. Dit blijkt uit de Summer 2018 DLG Agrifuture Insight.

Groeiende vraag

De aandacht voor uitbreiding of verbetering van de gebouwen bij veehouders wordt volgens DLG vooral verklaard door de groeiende vraag naar dierlijke producten in de eigen regio van de ondernemers. Met name in landen als Duitsland, Brazilie, Frankrijk en Zuid-Afrika nemen de investeringen in stallen toe.

In Duitsland gaat de aandacht daarbij met name uit naar maatregelen om het dierwelzijn in de stallen te verbeteren, om zo tegemoet te komen aan de nieuwste wetgeving. In Zuid-Afrika daarentegen zijn de investeringen gericht op het moderniseren van de stallen en het uitbreiden ervan om zo te profiteren van de ontwikkelingen in de dierhouderij in het land.

Braziliaanse pluimveehouders zijn met name investeringsbereid. De wereldwijde vraag naar pluimveevlees neemt toe, en Brazilaanse ondernemers willen hun positie op deze markt versterken door te groeien.

Russische ondernemers richten zich vooral op de akkerbouw. Investeringen zijn gericht op het verbeteren van de gewasopbrengst en de internationale handel. Toenemende exportmogelijkheden bieden mogelijkheden voor investeringen in oogstmachines om de efficientie te verbeteren en de productiecapaciteit te verhogen, aldus DLG.

Trends

De trends waargenomen door DLG Agrifuture Insights zijn gebaseerd op interviews met 2000 toekomstgerichte ondernemers in diverse delen van de wereld. Twee keer per jaar worden deze agrariërs ondervraagd over bepaalde onderwerpen die van belang zijn voor de agrarische sector.

Meer informatie: www.dlg.org/afi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.