Nieuws

EMB: impact droogte op melkveesector groot

EMB

De European Milk Board (EMB) waarschuwt dat de aanhoudende droogte in Europa een enorm negatief effect zal hebben op de melkveehouderij. “Melkveehouders in heel Europa hebben het moeilijk, zeker omdat er door de recente crisis nog geen reserves zijn opgebouwd om nieuwe tegenslagen op te vangen”, stelt EMB.

Kostprijsverhoging

De droogte leidt in diverse Europese regio’s tot forse opbrengstverliezen en toenemende kosten door de noodzakelijke aankoop van diervoeders. “In extreme gevallen is de financiële draagkracht van de ondernemers al ernstig overschreden”, stelt EMB. De organisatie dringt er bij de Europese Unie op aan alles op alles te zetten om de melkprijs op peil te houden. “Die is met een gemiddelde van 33 cent per liter al laag en moet zeker niet lager worden.” Vandaar dat EMB oproept om de melkpoeder uit de interventievoorraad daar te laten en niet in de handel te brengen.

Lange termijn

EMB-voorzitter Erwin Schöpges benadrukt dat er niet alleen korte termijn maatregelen moeten worden genomen. “Een mechanisme dat een eind maakt aan een lange reeks crises is essentieel. De basis moet zijn dat producenten in ieder geval de prijs betaald krijgen, die de kosten dekt en voorziet in een fatsoenlijk inkomen. Alleen dan hebben we een duurzame melkveehouderij met toekomst.” EMB-bestuurslid Boris Gondouin, melkveehouder in Frankrijk, benadrukt dat extreme jaren vaker zullen voorkomen. “Het belang van het verdienen van een goed inkomen om buffers op te bouwen in normale jaren, neemt daarmee alleen maar toe. Dit kan alleen als de juiste instrumenten worden ingezet, zoals bijvoorbeeld de integratie van het Market Responsibility Programme in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.”

Instrument

Het Market Rsponsibility Programme (MRP) is volgens EMB een instrument dat de sector beter bestand maakt tegen crises. Het voorziet in tijdelijke aanpassing van productievolumes zodat de melkprijs zich kan herstellen. Het instrument zou flexibel moeten worden ingezet, op basis van de marktsituatie op dat moment. Volgens EMB-vice-voorzitter Sieta van Keimpema is MRP een mogelijkheid om echt als één Europa te reageren op een crisis. “We zien nu ongelijkheid, omdat de ene lidstaat een sector wel te hulp schiet en de andere niet. Met MRP implementeer je een instrument dat over heel Europa één lijn trekt. Op die manier stabiliseer je de melkmarkt als geheel en profiteren alle melkveehouders.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.