Nieuws

Agrofoodpluim voor gewasmonitoringssystemen

agrofoodpluim
Rien den Boer geeft gedeputeerde Anne-Marie Spierings uitleg over het camerasysteem. Foto : Wim Hollemans

De camerasystemen van het Eindhovense bedrijf Aris zijn door de provincie Brabant beloond met de Agrofoodpluim. De camera’s zijn speciaal ontwikkeld om natuurlijke producten, waaronder gewassen, te analyseren. Met behulp van de verzamelde gewasgegevens kunnen selecties worden gemaakt en gewassen worden verbeterd.

De camera’s van Aris worden onder andere gebruikt bij een groot onderzoek in de Verenigde Staten. Doel van het onderzoek is met behulp van de verzamelde gegevens informatie te krijgen over welke maisplanten het best bestand zijn tegen het veranderende klimaat, waaronder langere droogteperiodes.

Kwaliteitssoftware

Het bedrijf ontwikkelde in de jaren ‘90 de software die haar eerste Brabantse klant Stork (nu Marel Stork) in Boxmeer gebruikt om kippenvlees te beoordelen op kwaliteit. Die techniek is verder ontwikkeld en nu richt Aris zich meerdere natuurlijke producten: vlees,  groenten in de glastuinbouw, maar ook orchideeën, potrozen en snijbloemen. De systemen van Aris gebruiken camera’s, LED-belichting, PC- en IO-apparatuur (‘vision systemen’), die informatie verzamelen over hoe een plant groeit en bloeit.

Informatie

Onderzoek is de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor Aris. Het bedrijf werkt inmiddels samen met universiteiten in de V.S. en China. Rien de Boer, algemeen directeur van Aris: “Voor een miljoenenproject bij de Purdue-universiteit in de Verenigde Staten hebben we systemen geleverd voor een grote testomgeving die maisplanten tot 4 meter hoog meet. Informatie over hoe de plant groeit is essentieel als je wilt weten hoe je het gewas kunt aanpassen op het veranderende klimaat.”

Techniek

Een grote potentie van het vision systeem is dat het goed ziektes kan registreren, door monsters te nemen of eitjes, larven en vliegjes te tellen. Maar het techneutenhart van Den Boer droomt verder: “Het zou nog veel mooier zijn om met een camera op de robot door het gangpad van de kas te rijden, en zo snel mogelijk ziektes te constateren. Zo heb je mogelijk minder bestrijdingsmiddelen nodig.” Cameratechnieken kunnen volgens Den Boer ook helpen doelgerichter te bemesten, bewateren en oogsten en dus duurzamer te werken.

Pluim

Aris wordt door de provincie Brabant beloond met Agrofoodpluim. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings: “Ik zie veel toegevoegde waarde in de systemen van Aris voor het verminderen van bestrijdingsmiddelen en het verbeteren van gewassen. Dit is een van de bedrijven die de Brabantse agrofoodsector internationaal toonaangevend helpt houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.