Nieuws

Afzet vochtrijke diervoeders blijft constant

Vorig jaar zijn in Nederland 5,5 miljoen ton vochtrijke veevoeders geleverd. Dat is iets minder dan in 2016. Het droge stof gehalte van de vochtrijke diervoeders is echter gestegen naar 20,4%. Dat blijkt uit cijfers van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV).

Omgerekend is de afzet van tonnen droge stof gelijk gebleven ten opzichte van 2016. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,3 miljoen ton mengvoeders.

De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn net als vorig jaar, aardappelproducten, tarwegistconcentraat, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel en wei. Samen nemen deze producten 90% van de afzet van vochtrijke diervoeders voor hun rekening.

Duurzaamheid

De afzet van vochtrijke voedermiddelen blijft onveranderd hoog, omdat zij bijdragen aan duurzaamheid. Bij de productie wordt bespaard op droogkosten, waardoor bedrijven gemakkelijker hun CO2 doelstellingen realiseren. Verder kunnen veehouders gebruik maken van producten uit de regio. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Varkens

De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens was in 2017 2,9 miljoen ton. In 2017 was het aanbod van aardappelproducten en tarwezetmeel lager dan in 2016. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, weiproducten en tarwegistconcentraat.

Rundvee

In de rundveehouderij werd 2,6 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. Dit is gelijk ten opzichte van het voorgaande jaar. De afzet van perspulp was weer hoger dan in voorgaand jaar. Door verschuivingen in de afzet van bierbostel, en aardappelpersvezels bleef de afzet gelijk aan voorgaand jaar. In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en vers maisglutenvoer.

OPNV

De vochtrijke voedermiddelen hebben een onmisbare plaats verworven in de rantsoenen van Nederlandse varkens en runderen. Dit tot tevredenheid van de OPNV, een vereniging die de afzet van vochtrijke voedermiddelen voor de veehouderij stimuleert en de belangen behartigt van de betrokken producenten. Jaarlijks wordt een overzicht opgesteld van de hoeveelheden vochtrijke diervoeders die in Nederland zijn afgezet. Deze producten worden geproduceerd in Nederland of binnen een beperkte afstand van de landsgrenzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.