Nieuws

Minster Carola Schouten van LNV ziet geen directe aanleiding maatregelen te nemen tegen Eurofins Agro omdat het bedrijf een niet-geaccrediteerde analysemethode gebruikt zou hebben.

Schouten schrijft dat in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Frank Futselaar (SP) naar aanleiding van een bericht dat de afzet van 1 miljoen kuub mest op het spel staat doordat Eurofins een niet-geaccrediteerde analysemethode, (de NIRS-methode) voor bodemmonsters zou toepassen.

Geen maatregelen

“Gelet op de ingewikkelde materie was er op het moment van publicatie van de berichtgeving meer tijd nodig om een zorgvuldig oordeel over het in de berichtgeving gestelde te kunnen geven”, zegt de minister in haar beantwoording. “De uitingen in de media zijn door mijn ambtenaren bekeken en besproken met de Raad voor Accreditatie en met Eurofins. Dit heeft geen directe aanleiding tot maatregelen gegeven.”

Alternatieve methode

Schouten schrijft verder dat Eurofins gebruikt maakt van een “alternatieve analysemethode zoals bedoeld in de toelichting bij de wijziging van de Uitvoeringsregeling meststoffenwet, waarin staat dat het is toegestaan een afwijkende methode voor de bepaling van het PAL-getal en voor de bepaling van het Pw-getal te hanteren. Mits er sprake is van een methode van minimaal gelijkwaardige betrouwbaarheid en nauwkeurigheid.”

Aanvullend onderzoek

“Ik heb de Commissie Deskundigen Meststoffenwet – CDM – gevraagd of de gelijkwaardigheid van de door Eurofins gebruikte methode voldoende door Eurofins is aangetoond. Momenteel beoordeelt de CDM de door Eurofins aangeleverde onderbouwing. Ik verwacht in september een reactie te ontvangen van de CDM”, aldus Schouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.