Nieuws

Door de droge en warme zomer ligt de maisopbrengst op KTC de Marke 25% lager dan normaal. De totale grasopbrengst ligt op dit moment zelfs 40% lager. Dat meldt Koeien & Kansen.

KTC de Marke heeft een extreem groeiseizoen achter de rug. De percelen van het proefbedrijf zijn voor het overgrote deel gelegen op droge zandgronden. Deze grond heeft moeite om water en mineralen vast te houden.

Neerslagtekort

In de periode van 1 mei tot en met 8 augustus is er slechts 46 mm neerslag gevallen, terwijl er normaal 228 mm valt. Vooral de maand juli was droog, toen viel er maar 2 mm. Naast de droogte had Hengelo (Gld.) net als de rest van Nederland te maken met extreem warme dagen.

Maisopbrengst

Deze weersomstandigheden hebben zeker effect gehad op de maisopbrengsten. Aangezien de mais voor een deel verdroogd was, is besloten de kolfloze mais te hakselen op 9 augustus. De opbrengst bedroeg 7 ton droge stof per hectare.

De overige mais is twee tot drie keer beregend. Deze mais met kolf is uiteindelijk geoogst op 29 augustus. De opbrengst lag op 12 ton droge stof per hectare. De gemiddelde opbrengst komt uit op 11 ton droge stof per hectare. Dat ligt 25% onder de normale opbrengsten. Deze ligt namelijk op De Marke op een vijfjarig gemiddelde van 15 ton droge stof per hectare.

Grasopbrengsten

De graspercelen hebben het ook zwaar gehad dit groeiseizoen. De graslandopbrengst is tot nu toe 40% lager dan het gemiddelde jaartotaal. Ondanks dat driekwart van de percelen is beregend was het niet haalbaar om groei er in te houden en de percelen groen te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.