Nieuws

‘Tijd rijp voor omslag naar kringlooplandbouw’

1
LTO
Agrarisch ondernemers hebben langetermijnperspectief nodig, aldus LTO.

De Nederlandse land- en tuinbouw moet in 2030 zijn omgeturnd naar een kringlooplandbouw. Dat schrijft minister Carola Schouten (LNV) in haar landbouwvisie die zij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Schouten schrijft in haar visie dat in 2030 grondstoffen en eindproducten met zo weinig mogelijk verliezen moeten worden benut. Daarnaast moet er zo weinig mogelijk afval vrijkomen en moet de uitstoot van schadelijke stoffen zoveel mogelijk beperkt worden.

Noodzakelijke stap

Volgens Schouten is het noodzakelijk om de overstap naar deze kringlooplandbouw te maken omdat de bodem uitgeput dreigt te raken. Daarnaast is er volgens de minister sprake van verlies aan biodiversiteit en heeft Nederland zich bovendien gecommitteerd aan het klimaatakkoord.

Onder druk

“Ons huidige landbouwsysteem is erop gericht zoveel mogelijk te produceren tegen zo laag mogelijk kosten. Na WOII was dat ook de grote opdracht. Inmiddels staat onze landbouw daardoor wel steeds meer onder druk. Het wordt nu de uitdaging om met zo min mogelijk grondstoffen en dus minder belastend voor het milieu, ons voedsel te produceren. Om alle producten die het bedrijf verlaten te gebruiken als eindproduct of als grondstof voor andere schakels in de kringloop”, stelt Schouten.

Eerlijke prijs

De minister stelt verder in haar visie dat de omslag naar kringlooplandbouw alleen kan slagen als de boer ook een eerlijke prijs voor zijn product krijgt. “De boer wil – en terecht – beloond worden voor duurzame, veilige en hoogwaardige producten. Alleen dan krijgt hij de gelegenheid te investeren. Daarom slaat deze visie ook op de banken, op de voedingsindustrie, op de supermarkten en op de consument. De eerste stap is dat overheid en maatschappelijke partijen vanaf nu aan de slag gaan om afspraken te maken over de resultaten die de komende jaren bereikt moeten worden. Deze afspraken moeten in het voorjaar 2019 vastgelegd zijn.”

1 reactie op “‘Tijd rijp voor omslag naar kringlooplandbouw’

  1. Jan Holterman schreef:

    Heldere en reële weergave. Altijd is de “eerlijke prijs” het struikelblok! Benieuwd hoe dit aspect uit gaat pakken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.