Nieuws

‘Stijging voerprijs valt mee’

De prijs van varkens, rundvee- en pluimveevoer stijgt niet zo hard als iedereen verwacht. Dat zegt commercieel directeur Johan Schuttert van AgruniekRijnvallei in antwoord op vragen van Pluimveeweb.

Hoewel de oogsten in Noordwest-Europa als gevolg van de droge zomer grotendeels mislukt zijn, vallen de oogsten wereldwijd mee, vertelt Schuttert op Pluimveeweb. Als voorbeeld noemt hij de Balkan waar de maisopbrengsten wel goed zijn.

Lagere opbrengst

Als gevolg van de droogte in de zomermaanden vallen de opbrengsten van de oogsten in Noordwest-Europa een stuk lager uit dan vorig jaar. AgruniekRijnvallei moest daardoor de afgelopen periode euro’s meer betalen per 100 kilo voor voergrondstoffen. Enkele grondstoffen zijn drie of vier euro per 100 kilo omhoog gegaan. Hoewel de markt op dit moment weer stabiliseert, verwacht Schuttert dat de grondstofprijzen de komende tijd hoog blijven en wellicht nog iets zullen stijgen.

Lage voedingswaarde

Door de droogte zit er nauwelijks kolf en daardoor weinig zetmeel in de mais waardoor de voedingswaarde relatief gering is, ook voor koeien. Om de melkgift op peil te houden, moeten melkveehouders met de relatief slechte kwaliteit mais veel krachtvoer bijvoeren. Volgens de commercieel directeur maakt dat het aankopen van mais minder interessant.

CCM

AgruniekRijnvallei kuilde vorig jaar ruim 12.000 ton corn cob mix (ccm) in. Door de hoge oogst van vorig jaar, is er tot komend voorjaar genoeg ccm in opslag. Schuttert verwacht dat tezamen met de nieuwe oogst, tot volgend jaar november ccm in de voeders kan worden verwerkt. Het is volgens de commercieel directeur niet zo dat door de latere oogst geen ccm meer in de voeders kan worden verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.