Nieuws

Blockchainplatform voor grondstoffenhandel

global challenges

De Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN Amro stappen samen met een aantal multinationals in het open digitale platform Komgo. Dit platform richt zich op het digitaliseren van processen rondom de financiering van grondstoffenhandel op basis van blockchain, meldt Emerce.

Andere deelnemers in het project zijn BNP Paribas, Citi, CréditAgricole Groupe, Gunvor, Koch Supply & Trading, Macquarie, Mercuria, MUFG Bank, Natixis, Shell, SGS en Socièté Generale.

Financieringsplatform

Komgo wordt volgens de initiatiefnemers een open financieringsplatform dat de verwerking van transactieprocessen rond grondstoffenfinanciering moet veranderen. De efficiëntie zal volgens de partners in het project sterk toenemen en operationele risico’s en kosten zullen dalen. De verwachting is dat de kosten van het financieringsproces van de handel met het gebruik van blockchain met 25 tot 50 procent kunnen dalen.

ING, ABN Amro en Société Générale hebben eerder dit jaar eerst een test gedaan met een transport van sojabonen via het platform. Deze test verliep succesvol en was voor andere dienstverleners reden zich bij het initiatief aan te sluiten.

Andere diensten

Komgo opereert vanuit Genève en biedt om te beginnen twee producten aan. De eerste zal het know-your-customer proces standaardiseren en faciliteren. Het tweede product is een digitale kredietbrief, waarmee grondstoffenhandelaren en andere platforms digitale handelsinformatie kunnen verstrekken aan de bij Komgo aangesloten banken van hun keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.