Nieuws

Vanwege de blijvende dreiging van de Afrikaanse Varkenspest (AVP) heeft Nevedi besloten om de bovenwettelijke hygiënemaatregelen uit te breiden naar Nederland. De maatregelen zijn nu ook van toepassing voor alle (voer)leveringen en bezoeken aan varkensbedrijven in Nederland.

In België is inmiddels sprake van 28 besmettingen. De maatregelen in Nederland worden opgeheven als ook het AVP-risicogebied in België weer wordt vrijgegeven.

Maatregelen

Als er in een land AVP is geconstateerd, geldt voor het gehele land dat onderstaande hygiënemaatregelen uitgevoerd moeten worden. Ook dienen de hygiënemaatregelen bij transportbewegingen van en naar varkensbedrijven in Nederland te worden uitgevoerd:

  • Desinfectie van wielen, wielkasten en treeplanken voor het oprijden van bedrijfsterreinen waar varkens worden gehouden in AVP-risicogebied én in Nederland. Dit geldt ook voor grondstoffenleveranciers.
  • Desinfectie van wielen, wielkasten en treeplanken na het afrijden van bedrijfsterreinen waar varkens worden gehouden in AVP-risicogebied én in Nederland. Dit geldt ook voor grondstoffenleveranciers.
  • Bedrijfsbezoeken bij varkensbedrijven in AVP-risicogebied én in Nederland: extra aandacht voor persoonlijke hygiëne, bedrijfskleding en schoeisel.
  • Desinfectiestap voor het oprijden van fabrieksterrein in Nederland na rijden door AVP-risicogebied én Nederland. Dit geldt ook voor grondstoffenleveranciers.

Risicogebieden

Als risicogebied AVP zijn nu de volgende landen aangemerkt: België, Polen, Estland, Letland, Litouwen, Tsjechië, Oekraïne, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Moldavië, Bulgarije, Sardinië en China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.