Nieuws

Het ministerie van LNV heeft volgens Eurofins-Agro bevestigd dat de door hen gebruikte NIRS-methode aan de wettelijke normen voldoet.

“De wet biedt laboratoria de ruimte om – bij de bepaling van het fosfaatgehalte P-Al – een eigen methode op te zetten, mits die methode ten minste dezelfde waarborgen omvat ten aanzien van betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. De methode van Eurofins Agro voldoet aan deze eis, bevestigt het ministerie van LNV. Daarmee voldoen wij ruimschoots aan de wettelijk gestelde normen”, aldus het bedrijf in een persverklaring.

Fosfaat

In de mestwetgeving speelt fosfaat een belangrijke rol. Op basis van het P-Al-resultaat, wordt (op grasland) een perceel ingedeeld in een klasse (arm, laag, neutraal of hoog). Per klasse is een maximale P-bemesting vastgelegd. De wet schrijft voor dat P-Al door een geaccrediteerd laboratorium moet worden geanalyseerd. Eurofins Agro is geaccrediteerd.

Twee methodes

Verder schrijft de wet voor dat de bepaling in duplo moet worden uitgevoerd. “Ook hieraan voldoet Eurofins Agro; door de eerste meting volgens de klassieke methode uit te voeren en de tweede analyse via NIRS. De wet biedt ruimte om zo’n eigen methode op te zetten, mits de resultaten aantoonbaar gelijkwaardig zijn aan de klassieke methode. Na een review door de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) onderschrijft het ministerie van LNV de gelijkwaardigheid van de Eurofins Agro-methode.”

Motivatie

Eurofins Agro kiest voor het gebruik van NIRS om klanten naast de wettelijke bepaling (P-Al) routinematig ook veel landbouwkundige informatie te verstrekken. Informatie die anders tijdrovend (lange onderzoeksduur) of te duur zouden zijn geweest.  Op deze manier voorziet Eurofins Agro boer en teler van informatie waarmee hij zijn productie en kwaliteit van de gewassen kan optimaliseren.

Licht

Veel moderne laboratoriummetingen zijn gebaseerd op licht. “Ook NIRS is een meting met licht. NIRS staat voor Near Infra Red Spectroscopy; licht dat we niet met onze ogen kunnen zien. In combinatie met klassieke analyses biedt deze techniek veel aanvullende informatie voor klanten. Eurofins Agro past NIRS al toe vanaf 2003.”

Gerelateerd: ‘NIRS-methode Eurofins geen aanleiding voor maatregelen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.