Nieuws

‘Kipster volgend jaar naar België’

Kipster wil volgend jaar een vestiging openen in België. De eieren die de kippen produceren, zullen net als in Nederland verkocht worden bij supermarktketen Lidl. Dat meldt het Vlaams infocentrum land-en tuinbouw (Vilt).

Vorig jaar opende de eerste boerderij in Venray. Waar in België de vestiging komt, is nog niet bekend. Dit is of in West-Vlaanderen of Belgisch Limburg.

Kipster

De Kipster-legboerderij telt drie keer minder kippen dan een gemiddeld kippenbedrijf. De dieren lopen er rond in een binnentuin met frisse lucht, daglicht, boompjes en struiken. “Geen gestreste leghennen hier, maar kippen die na het leggen van hun eitje de hele dag binnen en buiten rond de boerderij kunnen lopen, net zoals vroeger”, zeggen de oprichters op de site van Vilt.

Voedselsysteem

“Het grote verschil met bio-legboerderijen is dat we de rol van het dier hebben herdacht in het voedselsysteem”, vertelt Ruud Zanders, medeoprichter van Kipster op de site van Vilt. De Kipster-kippen worden uitsluitend gevoederd met restjes, via samenwerkingen met bijvoorbeeld industriële bakkerijen, waardoor er geen concurrentie is tussen mens en dier.

Klimaatneutraal

Aangezien zo’n 70% van de CO2-voetafdruk van een ei afkomstig is van die voeders, wordt de afdruk volgens Zanders op die manier al met de helft gereduceerd. “En door enkel met witte legkippen te werken, die minder eten, en zo’n 1100 zonnepanelen in te zetten voor onze energiebevoorrading, benaderen we een klimaatneutraal ei.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.