Nieuws

De eiwitgrondstof Mucosoy is een aantrekkelijk alternatief voor de veelgebruikte grondstof vismeel in de voeding van zeer jonge biggen. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit van Madrid, in opdracht van producent FeedValid.

Het onderzoek is uitgevoerd met 192 biggen, na het spenen. De helft van de biggen kreeg een conventioneel startvoer met 5% vismeel met 62% ruw eiwit. In het voer voor de andere helft is het vismeel vervangen door dezelfde hoeveelheid Mucosoy met 52% ruw eiwit. Na de onderzoeksperiode van 14 dagen blijkt de groei in de twee groepen gelijkwaardig te zijn. De biggen in de proefgroep hadden een licht betere voederconversie.

Prestaties

“Het resultaat overtreft onze verwachting”, zegt nutritionist Marc Boer van FeedValid. “We wilden onderzoeken of Mucosoy een gelijkwaardig alternatief is voor vismeel. Door het effect op de voerbenutting blijken de prestaties zelfs beter.”

Aminozuren

De hoogwaardige eiwitten en aminozuren in Mucosoy worden gewonnen uit darmslijmvlies (mucosa) van geslachte dieren. Deze eiwitten worden met behulp van enzymen gehydrolyseerd. Daardoor ontstaat een product dat rijk is aan aminozuren en korteketenpeptiden, die zeer interessant zijn voor de voeding van jonge dieren. FeedValid combineert deze circulaire eiwitten met een drager van sojameel tot Mucosoy of met broodmeel als drager tot Mucobro.

Geen categorie 3-product

De nutritionele eigenschappen van Mucosoy zijn vergelijkbaar met andere dierlijke eiwitbronnen. Een belangrijk verschil is dat het bewerkte darmeiwit niet onder de zogenoemde categorie 3 valt. Doordat het eiwit is gehydrolyseerd zijn de veiligheidsrisco’s geëlimineerd. Binnen de Europese regelgeving is het gebruik van gehydrolyseerd eiwit van niet-herkauwers toegestaan in voeding voor alle diersoorten. Daarom is Mucosoy geschikt voor fabrikanten die voeders voor varkens en rundvee op 1 locatie produceren. Voor categorie 3-producten zoals vismeel of bloedmeel gelden beperkingen.

Goedkope eiwitbron

Daarnaast is Mucosoy als eiwitbron goedkoper dan andere hoogwaardige producten zoals vismeel. Bovendien worden de dierlijke eiwitten en aminozuren gewonnen uit een reststroom. Dat past in het streven naar een duurzamere, circulaire agrarische productie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.