Nieuws

Cono Kaasmakers breidt duurzaamheidsprogramma uit

melk

Boerencoöperatie Cono Kaasmakers, de makers van Beemster kaas, streeft naar een nog duurzamere productieketen op de boerderij. Het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy wordt per volgend jaar uitgebreid.

De uitbreiding van het programma heeft als doelen blije koeien, meer gras in de bek en een beter milieu. Met deze uitbreiding kunnen de leden tot 0,75 eurocent per 100 kilo melk aan extra premies verdienen.

gmo-vrij

Om voortvarend van start te gaan geldt vanaf 2020 tevens een verbod op glyfosaat voor direct gebruik in de melkveehouderij en gaat Cono 100 procent gmo-vrije kaas maken. Of te wel, de Cono koeien krijgen alleen nog voer dat vrij is van glyfosaat en van genetisch gemodificeerde organismen.

Stapelkorting

De leden melkveehouders van Cono kunnen kiezen uit 18 indicatoren en daarmee stapelen. Elke indicator, zoals nog meer vers gras in het rantsoen, kan 5 cent per 100 kilo melk opleveren. Dit geld komt bovenop de 2,75 euro aan huidige premie voor weidegang en Caring Dairy.

Dynamiek

Om optimaal te kunnen inspelen op veranderende wet- en regelgeving of op nieuwe marktvragen zijn de verschillende doelen zijn niet statisch, maar dynamisch opgesteld. Een einddatum voor het programma is er niet, maar voorlopig is de horizon gelegd bij 2025. Op die manier streeft Cono Kaasmakers naar één grote duurzame melkstroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.