Nieuws
Foto : Wim Hollemans

De import van de veelal Zuid-Amerikaanse soja kost veel geld en belast het milieu. Een collectief van boeren startte samen met Agrifirm een project om op Hollandse bodem soja te telen. De provincie Noord-Brabant reikt deze maand een Agrofoodpluim uit aan de Brabantse boeren die de eerste grote teelt opleveren.

Soja is goed voor de bodem, vertelt akkerbouwer Jaco Middelkoop. “De plant haalt stikstof uit de lucht, en laat dat via zijn wortels achter in de grond. Daardoor heb je (bijna) geen kunstmest meer nodig en profiteert je volgende gewas er ook van. Wij zaaien nu zo snel mogelijk wintertarwe in voor een goede start.” Ook is sojateelt goed voor het klimaat, doordat minder import van soja en minder kunstmest nodig is. De productie van kunstmest kost namelijk veel gas en energie.

Sojateelt

De deelnemende telers begonnen vooral uit interesse in een nieuw gewas. Andere drijfveren voor de telers zijn de garantie van goed zaaizaad, en een onderzoek naar het tegengaan van aaltjes met o.a. de resistente sojaplant. Dit jaar ligt de landelijke oogst rond de 200.000 kg sojabonen.

Ontwikkeling

“De teelt is afgelopen jaar met 30% gegroeid en is volop in ontwikkeling. Wat ons betreft is het een commercieel volwassen gewas, maar we kunnen nog stappen maken in opbrengst”, zegt projectleider Henk Vermeer. Dat doen ze door samen met telers kritisch te kijken naar rassen, teeltmethodes, grondsoorten, omstandigheden en zaai- of oogstmoment.

Gmo-vrij

“Het gaat al een stuk beter dan het eerste teeltjaar”, zegt ook teler Hans Thur. “De soja mag niet met andere producten vermengd worden, dus dat is een hele organisatie. Regelmatig overleg met de telers brengt steeds meer ideeën op tafel. Belangrijk is ook dat wij 100% gmo-vrije soja telen, en dat is een groot gewin voor de consument.”

Geen verspilling

Henk Vermeer: “Er komt steeds meer vraag naar eiwitproducten en ook soja. De markt is groter dan het aanbod. Ook willen sommige bedrijven slechts een deel van de sojaboon en verwerken we restproducten weer in veevoer. Er wordt niets verspild.”

Video

Video: provincie Noord-Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.