Nieuws

Het onderzoeksbureau van de Europese Commissie verwacht dat de EU als gevolg van de droogte in 2019 veel minder koolzaad gaat produceren. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Volgens het Europese onderzoeksbureau staat slechts een klein deel van het koolzaad in de EU er goed voor. De studiedienst van de Europese Commissie verwacht dan ook dat de EU in 2019 veel minder koolzaad gaat produceren.

Winterkoolzaad

Veel winterkoolzaad is er slecht aan toe. In september is er gezaaid, maar het zaad kiemt niet op veel percelen of is verdroogd door een gebrek aan regen. In de EU zijn er heel wat akkerbouwers die slecht gekiemde percelen overgezaaid hebben met wintertarwe.

Krimp

Het onderzoeksbureau van de Europese Commissie verwacht dat het areaal koolzaad in Duitsland krimpt onder 1 miljoen hectare. Dit seizoen stond daar bijna 1,3 miljoen hectare koolzaad. In Frankrijk verkleint het 1,5 miljoen hectare grote areaal met vijf tot tien procent.

Wintertarwe

Ook de wintertarwe lijdt onder de droogte. Het zaaien zelf verliep goed, maar door droogte sterft het gekiemde zaad weer af of de opkomst is heel onregelmatig. Dit speelt vooral in het midden en oosten van Duitsland, het westen van Polen en het noorden van Tsjechië. Maar ook in de rest van de EU valt te weinig regen om de wintergewassen een goede start te geven. Alleen in het zuiden van Europa valt veel regen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.