Nieuws

‘Koe presteert beter met bestendig lijnzaad’

Het vervangen van pensbestendig gehard vet door het lijnzaadproduct Covalin FF levert een betere melkproductie en lagere voerkosten op. Dat blijkt uit een praktijkproef van producent FeedValid.

Uit de praktijkproef blijkt dat het verschil meer dan 30 cent per koe per dag is. De praktijkproef is uitgevoerd op een melkveebedrijf met 200 melkkoeien. Bij aanvang van de proef gaven de koeien 31,5 kg melk per dag, op een rantsoen waaraan (0,3 kg/koe/dag) gehard vet was toegevoegd. Voor de proef is dit vet vervangen door Covalin FF (0,8 kg, met 356 g vet/kg product).

Voederwaarde

Omdat het lijnzaadproduct Covalin FF behalve vet ook eiwitten en andere nutriënten bevat, zijn enkele andere aanpassingen gedaan. Daardoor had het rantsoen in de testperiode dezelfde voederwaarde als in de periode ervoor, de voerkosten daalden met 4 cent per dier per dag.

Kostenbesparing

Na de rantsoenwijziging gaven de koeien gemiddeld 0,5 kg melk extra, met hogere gehaltes eiwit (+0,02) en vet (+0,05). Dat leverde 26,84 cent extra melkgeld per koe per dag op. Inclusief de lagere voerkosten komt het voordeel uit op 30,84 cent. Dat verschil komt voor 200 koeien overeen met 22.513 euro op jaarbasis.

Covalin FF
 

Covalin FF is volvet lijnzaad dat een speciale behandeling heeft gehad, waardoor een groot deel van de onverzadigde vetten en de eiwitten in het product pensbestendig worden. “Deze proef laat zien dat bestendige onverzadigde vetten een uitstekend alternatief zijn voor verzadigde vetten”, zegt nutritionist Marc Boer van FeedValid. “Bovendien is lijnzaad rijk aan omega 3 en omega 6-vetzuren, met een positief effect op de vruchtbaarheid en gezondheid van het vee en op de kwaliteit van het melkvet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.