Nieuws

Nieuwe biggenmuesli houdt biggen bezig

Biggen die zich vermaken ervaren minder stress en vertonen minder agressief gedrag zoals oor- en staartbijten. Om de biggen bezig te houden heeft AgruniekRijnvallei (AR) nieuw verrijkingsmateriaal ontwikkeld: AR Explora Biggenmuesli.

Het gaat om een eenvoudig zelf te maken systeem met biggenmuesli. De muesli wordt verstrekt in een emmer die in het hok van de biggen aan een ketting hangt. Door de verschijningsvorm en de manier van verstrekken worden biggen gestimuleerd hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Verrijkingsmateriaal

Varkens zijn nieuwsgierige en sociale dieren die graag hun omgeving verkennen. Dit uit zich in het zoeken naar voedsel, wroeten, bijten, kauwen en ruiken. Om dit natuurlijke gedrag te stimuleren moet de omgeving van het varken verrijkt worden. Bij verrijkingsmateriaal is het belangrijk dat het onder andere eetbaar, kauwbaar, boeiend en manipuleerbaar is. Het nieuwe verrijkingssysteem van AR voldoet aan deze eisen.

Verschillende grondstoffen

De muesli bestaat uit verschillende grondstoffen en nodigt zo de biggen uit om door middel van wroeten, ruiken, bijten en kauwen de muesli te onderzoeken. De vezels in de muesli geven de big een verzadigd gevoel. Doordat er telkens maar een beetje muesli uit de emmer op de grond valt is de verspilling beperkt.

Alternatief

Varkenshouder Evert Jochemsen uit Bennekom is positief: “De biggen zijn druk in de weer met de kettingen en ze wroeten in de muesli die uit de emmer valt. Wanneer de big aan het spelen is met de ketting wekt dat de interesse van de andere biggen. Wanneer er dan wat muesli op de grond valt gaan deze biggen mee op onderzoek uit. De biggen lijken erg sociaal en vertonen geen agressief gedrag. De biggenmuesli is een goed alternatief wanneer er continu ruwvoer gevoerd moet gaan worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.