Nieuws

Raad van State wijst bezwaren tegen staldering af

De Raad van State heeft het beroep verworpen tegen het toepassen van staldering in een bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Oirschot. Dit is de eerste juridische toets door de Raad van State van dit nieuwe instrument van de provincie Noord-Brabant.

Breed pakket

Staldering is een regel van de provincie Noord-Brabant die voorschrijft dat voor iedere 100 vierkante meter staluitbreiding in hetzelfde gebied 110 vierkante aan andere stallen moet worden afgebroken. De provincie wil hiermee een verdere concentratie van vee in delen van Brabant tegengaan en voorkomen dat de leegstand in de agrarische sector nog verder toeneemt. Staldering maakt onderdeel uit van een breed pakket aan maatregelen, waartoe de provincie in juli 2017 heeft besloten, die de veehouderij versneld moet verduurzamen.

Voldoende gemotiveerd

De Raad van State oordeelde dat het toepassen van staldering past binnen de wettelijke kaders en voldoende gemotiveerd is. In reactie op het ingediende beroep zegt de Raad van State dat met staldering een ruimtelijk belang gediend is waar aantoonbaar noodzaak voor bestaat. Ook is in het beroep niet aannemelijk gemaakt dat boeren onevenredig bezwaard worden door de staldering.

“Ik ben blij met deze belangrijke juridische uitspraak over staldering“, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling). “Hoewel er nog andere gerechtelijke procedures lopen, geeft dit vertrouwen dat we op de goede weg zijn om de leefomgeving voor Brabanders te verbeteren en de veehouderij te verduurzamen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.