Nieuws

Start fosfaatbank uitgesteld

fosfaatplanner

Minister Carola Schouten heeft op basis van de ingediende moties om de regeling aan te passen, moeten besluiten de lancering van de fosfaatbank uit te stellen. “Door wijzigingen in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet is 1 november niet haalbaar.” De verwachting is dat de fosfaatbank halverwege 2019 open gaat.

Fosfaatbank

De fosfaatbank is bedoeld als een gedocumenteerde opslagruimte van afgeroomde fosfaatrechten. Bij het verhandelen van fosfaatrechten kan 10 procent worden afgeroomd. Deze rechten komen in de fosfaatbank. Blijft Nederland onder het jaarlijkse mestproductieplafond, dan kunnen grondgebonden melkveehouders ontheffing aanvragen om de afgeroomde rechten te gebruiken.

Moties

De regeling die ten grondslag ligt aan de fosfaatbank is onlangs besproken in de Tweede Kamer en heeft een aantal moties opgeleverd die erop gericht zijn de regeling op punten te wijzigen. Zo hebben de Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) een motie ingediend om de regeling fosfaatbank zodanig aan te passen dat de eis van grondgebondenheid geldt voor alle entiteiten van de aanvrager, zodat het niet loont om vee te verplaatsen naar een andere ‘entiteit’. Deze motie is door de Tweede Kamer aangenomen en moet dus door de minister worden verwerkt in de voorziene regeling.

Met de motie Roelof Bisschop (SGP) moet de regeling fosfaatbank zodanig worden aangepast dat de productieruimte waarop bedrijven aanspraak kunnen maken, nog verder wordt ingeperkt dan de reeds bestaande maximering die inhoudt dat de productieruimte positief moet zijn, ook na verlening van de ontheffingen. “Dit betekent dat ik de ontwerpregeling opnieuw moet bezien en de regeling in haar huidige vorm niet kan vaststellen”, aldus Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Uitstel

Als gevolg van de aangenomen motie van Lodders en Geurts kan Schouten naar eigen zeggen de  fosfaatbank niet eerder open te stellen dan na de afwikkeling van alle bezwaren in het kader van het fosfaatrechtenstelsel. “Zoals eerder aangegeven, kunnen ondernemers ook gedurende een lopende bezwaarprocedure aanspraak maken op de regeling fosfaatbank en staat dit de openstelling dus niet in de weg.” De minister verwacht een groot deel van de reeds ingediende bezwaarschriften in 2018 te kunnen afhandelen.

Het aanzienlijk aantal aanvragers dat stelt dat in hun geval sprake is van een individuele disproportionele last en de uitgebreide toets die de minister hierop moet uitvoeren, betekent dat een aanzienlijk aantal bezwaarprocedures nog in 2019 zal doorlopen. “De uitvoering van de motie heeft tot gevolg dat naar verwachting de fosfaatbank medio 2019 kan worden opengesteld”, aldus de minister in haar brief aan de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.