Nieuws

NVWA: Dierenwelzijn vaak op orde

Foto: NVWA

De meeste veehouders in Nederland leven de regels voor dierenwelzijn goed na. Toch stuiten inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens inspecties soms ook op ernstige overtredingen.

De NVWA heeft ongeveer 200 bedrijven intensiever in beeld omdat inspecteurs hier ernstige of herhaalde overtredingen hebben geconstateerd. Bij ongeveer 20 van deze bedrijven hebben inspecteurs in 2017 meer dan 5 inspecties uit moeten voeren omdat overtredingen niet of niet voldoende hersteld waren. Dat blijkt uit factsheets met resultaten van dierenwelzijnsinspecties over 2017 van de NVWA.

Meldingen landbouwhuisdieren

De NVWA krijgt jaarlijks ongeveer 2100 meldingen van verwaarlozing van runderen, schapen, melkgeiten en andere landbouwhuisdieren. Alle meldingen worden door de NVWA beoordeeld. Hierbij kijkt de NVWA of de melding actueel en volledig is en of er sprake is van overtreding van wet- en regelgeving. Ongeveer 4 van de 10 meldingen zijn aanleiding voor een inspectiebezoek door een inspecteur. In 2016 bleek er bij 33% van de onderzochte meldingen daadwerkelijk sprake te zijn van een of meerdere overtredingen. In 2017 was dit 41%.

Overige dierenwelzijnsinspecties

Naast de gegevens over dierverwaarlozing bij landbouwhuisdieren heeft de NVWA ook factsheets over diersoortspecifieke welzijnsinspecties, bij melkgeiten, schapen, paarden, vleeskuikens, nertsen, legkippen, varkens, runderen (melkvee) en gezelschapsdieren openbaar gemaakt.

Verantwoording

Er zijn in totaal 39.390 veehouderijbedrijven in Nederland. De NVWA houdt daarom risicogericht toezicht en voert vooral daar inspecties uit waar op basis van meldingen en risicoanalyses de meeste overtredingen te verwachten zijn. De naleefbeelden die deze risicogerichte inspecties en relatief kleine steekproeven opleveren zijn niet representatief voor de naleving in de hele sector. In 2017 zijn 779 van de 39.390 bedrijven bezocht, daarmee was de toezichtintensiteit 2,0%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.