Nieuws
droogte

Om te voorkomen dat als gevolg van de lage waterstand in Noordwest-Europa voor GMP+ FSA deelnemers een tijdelijk tekort aan voldoende GMP+ geborgde opslag en transportcapaciteit ontstaat, heeft GMP+ International een aantal tijdelijke maatregelen afgekondigd.   

Om voldoende geschikte opslag en wegtransportcapaciteit te creëren, waarmee weggevallen transport per binnenvaart kan worden opgevangen, en daarmee continuïteit van de aanvoer en opslag van diervoedergrondstoffen veilig te stellen, heeft GMP+ International twee al bestaande poortwachtersprotocollen voor wegtransport en op- en overslag per direct beschikbaar gesteld.

Protocol

Het poortwachtersprotocol voor binnenvaarttransport mag met een iets gewijzigde inhoud worden gebruikt in de getroffen gebieden. Het beschikbaar stellen van deze poortwachtersprotocollen geeft GMP+ FSA gecertificeerde deelnemers in de getroffen gebieden tijdelijk de optie gebruik te maken van niet-gecertificeerd wegtransport en op- en overslag.

Voorwaarden

Wie deze protocollen wil gebruiken moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen deze protocollen alleen worden toegepast door GMP+ FSA gecertificeerde producenten en handelaren. Verder dient de deelnemer een kwaliteitsborgingovereenkomst te sluiten met het niet-gecertificeerde transportbedrijf / op- en overslagbedrijf waarin de rechten en plichten met betrekking tot het garanderen van de GMP+ FSA voorwaarden geborgd zijn.

Instructies

Verder dient de deelnemer het gecontracteerde niet-gecertificeerde transport- / opslagbedrijf met betrekking tot de transport- / op- en overslagvoorwaarden te instrueren op zaken als reiniging en/of desinfectie, het bijhouden van registraties, wat te doen bij transporten met een afwijkende lading en adequate hygiëne en ongediertebestrijding.

GMP+ International stelt verder als eis dat deelnemers die hier gebruik van willen maken zelf aannemelijk moeten maken dat hij onoverkomelijke hinder ondervindt van de lage waterstanden en zodoende gebruik mag maken van deze oplossing.

Aanleiding

Door de extreem lage waterstand van rivieren en kanalen in Noordwest-Europa, verloopt de aanvoer van grondstoffen voor diervoeder via binnenvaartschepen op dit moment traag en dreigt op sommige trajecten zelfs stil te komen liggen. Door de aanhoudende droogte wordt verwacht dat het water nog verder daalt. Door deze knelpunten komt continuïteit van de productie van veevoer in gevaar.

Looptijd

Deze maatregelen zijn onmiddellijk van toepassing en blijven in principe tot 1 april 2019 van kracht. Tot aan deze datum zal de situatie voortdurend worden gemonitord. Gezien de onzekere looptijd van deze tijdelijke maatregelen raadt GMP+ International af om langdurige contracten met niet gecertificeerde opslag- en transportbedrijven af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.