Nieuws

De Nieuwe Boerenfamilie wil innovatie versnellen

Een groep organisaties is op initiatief van Food Hub van start gegaan met De Nieuwe Boerenfamilie. “Het grootste deel van de Nederlandse landbouwsector bestaat uit middelgrote boerenbedrijven. Deze boeren hebben anderen nodig om mee te bouwen aan haalbare, logische en duurzame vernieuwing in het boerenbedrijf”, aldus de initiatiefnemers. Zowel on- als offline biedt De Nieuwe Boerenfamilie nieuwe perspectieven, een divers netwerk en programma’som samen te bouwen aan het boerenbedrijf.

Samen

Joris Lohman van Food Hub: “Boerenfamilies zijn van oudsher de kurk waar de Nederlandse landbouw op drijft. Er wordt door de samenleving steeds meer van boeren verwacht: klimaatvriendelijk werken,bijdragen aan biodiversiteit, werken volgens de principes van‘kringlooplandbouw’. Veel boeren willen graag aan de slag met ‘nieuwe verdienmodellen’, maar kunnen dit niet alleen. In De Nieuwe Boerenfamiliematchen we boeren met allerlei soorten expertise uit de samenleving. Zo stellen we een nieuwe generatie boeren in staat om de eerste steen te leggen voor de landbouw van morgen.”

Uitvoering

In De Nieuwe Boerenfamilie worden boeren omringd met nieuwe ‘familieleden’. Ontwerpers, koks, bodemdeskundigen, financieel experts, juristen, ambtenaren, enzovoort. “Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan het boerenbedrijf van de toekomst”, aldus Lohman. Iedereen kan onderdeel worden van De Nieuwe Boerenfamilie. De nieuwe ‘familieleden’ brengen ieder een andere, frisse blik op het boerenbedrijf. Met hun nieuwe familie bouwen boeren aan een duurzamer bedrijf dat is gericht op de toekomst.

Boeren

De Nieuwe Boerenfamilie trapt begin 2019 af met de Boerenversneller, waarvoor boeren zich vanaf nu kunnen aanmelden. In negen maanden tijd gaan vijftien boeren op zoek naar innovatiemogelijkheden binnen hun bedrijf. Waar ligt financiële ruimte? Wat willen ze veranderen? En wie kan daarbij helpen? In dit ondernemersprogramma krijgen de vijftien boeren die zich aanmelden gelegenheid om hun eigen nieuwe boerenfamilie samen te stellen. Hun bedrijfsidee werken zij uit tot een nieuw verdienmodel.

Familieleden

Iedereen die iets kan bijdragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse boerenfamilies, kan zijn of haar expertise aanbieden. Iedereen kan lid worden. Om het platform te volgen of om iets bij te dragen waaraan een boeriets heeft.

Initiatief

De Nieuwe Boerenfamilie is een initiatief van Food Hub en wordt ondersteund door Stichting Doen. Het platform wordt gerealiseerd in samenwerking met de LTO Noord, Vandejong Creative Agency, 5voor1, Impact Hub en Agrio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.