Nieuws

POV benoemt Linda Janssen als nieuwe voorzitter

Linda Janssen is de nieuwe voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Janssen wil werken aan waardering en vertrouwen voor de sector, zodat varkenshouders tijd wordt gegund zelf te werken aan verduurzaming. “Ik vind dat varkenshouders nu in een oneerlijke positie worden geduwd.”  

Bestuur

Naast Janssen als voorzitter werden Wouter Oude Voshaar en Eric Stiphout tijdens de ledenvergadering gekozen tot lid van het dagelijks bestuur. Met de benoeming van deze bestuursleden is het POV-bestuur weer op volle sterkte.

Het voltallige POV-bestuur met in het midden de nieuwe voorzitter Linda Janssen.

Plannen

Op de ledenvergadering werden eveneens het jaarwerkplan en de begroting voor 2019 goedgekeurd. In 2019 wil de POV inzetten op versterking van de marktpositie door ketensamenwerking en kostenbeheersing. Ook wil de vereniging werken aan een sectorplan Gezonde dieren en een bestendig overheidsbeleid voor ammoniak, geur en fijnstof. Een betrouwbaar en robuust mestbeleid, met mestverwerking en mestverwaarding, krijgt ook hoge prioriteit.

Toekomst

Landbouwminister Carola Schouten richtte zich tot de vergadering via een videoboodschap.  Schouten wees op het grote belang van samenwerken, samenwerken aan een duurzame en maatschappelijke geaccepteerde varkenssector, maar ook samenwerken aan een sterke POV. “De toekomst van varkenshouders gaat mij aan het hart”, benadrukte Schouten.

Ook Uri Rosenthal, voorzitter van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij,  draagt de varkenshouders een warm hart toe. “Voor mij is het een erekwestie geworden dat de koek eerlijker verdeeld wordt. Het kan niet zo zijn dat alle ketenpartijeneen goede boterham verdienen behalve de varkenshouders.” Rosenthal riep de varkenshouders op nu door te pakken met het actieplan Vitalisering varkenshouderij. “Gezien het huidige maatschappelijke klimaat, krijgen jullie geen betere minister dan Carola Schouten. Bovendien zijn drie van de vier regeringspartijen de sector welgezind. Maak van deze politieke gelegenheid zoveel mogelijk gebruik.”

Kritische noot

Een kritische noot had Rosenthal ook. “Jullie moeten hard zijn tegen die paar mensen, die het voor de hele sector verpesten.” Rosenthal doelt hiermee op de fraudes met mest. “Verwijder de rotte appels uit de mand.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.