Nieuws

Het Britse insectenbedrijf AgriProtein neemt het Vlaamse insectenbedrijf Millibeter over. Dat meldt de Vlaamse zakenkrant De Tijd. AgriProtein investeert 15 miljoen euro in een Belgische fabriek om larven van zwarte soldaatvliegen te kweken als voedsel voor vissen.  

AgriProtein,dat in 2008 van de grond kwam dankzij twee Britse broers, wordt beschouwd als de pionier in de branche. De Britten zien in Millibeter de uitvalsbasis voor verder uitbreiding in Europa, met België als eerste stop.

Larvenfabriek

Volgend jaar wordt in België een eerste, grote larvenfabriek opgeleverd. Goed voor een investering van 15 miljoen euro. Dagelijks zal de fabriek naar schatting 200 miljoen larven opleveren, die per jaar 50.000 ton aan voedselresten zullen verwerken.

Mogelijkheden

De larven zullen in de kwekerij jaarlijks 3000 ton eiwitten en 1500 ton vetten opleveren. “Dat zijn tonnages die kunnen tellen”, zegt Johan Jacobs van Millibeter in De Tijd. Met Millibeter als onafhankelijk bedrijf had hij een fabriek in gedachten die tien keer kleiner was. “Een paar honderd ton is leuk, maar niet genoeg. De impact zal nu veel groter zijn. De overname creëert fantastische mogelijkheden.”

Uitbreiding

In België ziet Jacobs – met de financiële steun van AgriProtein – op termijn nog ruimte voor 2 of 3 insectenfabrieken. “Of misschien wel 5. Dat zal onder meer afhangen van hoe de biogassector evolueert. Momenteel wordt 2 miljoen ton aan afvalstromen vergist in biogasinstallaties. Als er door nieuwe wetgeving en subsidieregels een paar sneuvelen kunnen wij met het vrijgekomen afval larven kweken”, aldus Jacobs in De Tijd.

AgriProtein heeft zich verder geëngageerd om lokaal een onderzoeksteam op te bouwen bestaande uit minimaal 10 man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.