Nieuws
droogte

Internationale groothandel van minerale meststoffen Triferto, sluit niet uit dat als gevolg van de extreem lage waterstand van de Rijn bepaalde producten op enkele locaties niet beschikbaar zullen zijn. Het bedrijf stelt alles op alles te zetten om de loodsen te blijven bevoorraden.

De binnenvaartschepen kunnen door de lage waterstand de op- en overslagen van Triferto veelal  minder dan half afgeladen bereiken. Voor het vervoer van dezelfde hoeveelheid meststoffen zijn daarom meer schepen nodig of veel vervangende vrachtwagens.

Druk

De belangrijkste taak van Triferto en haar leveranciers is om voldoende schepen te vinden en ervoor te zorgen dat klanten niet zonder meststoffen komen te zitten. Dit zorgt ook voor een toenemende druk op de alternatieve vervoersmiddelen, zoals via het spoor en over de weg.

Kostenstijging

De krapte aan vervoersmiddelen drijft de prijzen voor het vervoer op. De leverzekerheid staat daarmee sterk onder druk. Dit vraag en aanbod element heeft ook tot gevolg dat de vrachttarieven stijgen. De vooruitzichten voor de komende weken geven geen verbetering van de situatie.

Risico

“Hoewel het voorjaar nog ver voor ons ligt, ontstaat het risico dat bepaalde producten door de extra kosten duurder zullen worden of misschien zelfs niet beschikbaar zullen zijn op enkele van onze panden. De komende tijd zullen we alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om onze loodsen te bevoorraden”, aldus het bedrijf op haar eigen website.  

Extreem lage waterstand

De waterstand van de Rijn is al een lange periode behoorlijk laag en zakt steeds verder. De afgelopen weken is de waterstand van de Rijn echter extreem laag en dat heeft grote gevolgen voor de kosten van het transport van bouwmaterialen,veevoergrondstoffen en ook meststoffen per binnenvaart.

Hoewel ieder jaar één of meerdere laagwaterperiodes van een paar dagen of enkele weken voorkomen, is dit jaar sprake van de langst aaneengesloten laagwaterperiode sinds 40 jaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.