Nieuws

De agrarische sector doet het in 2019 met een groei van 2% beter dan verwacht. Dat blijkt uit de meest recente Sectorprognoses 2019 en 2020 van ABN Amro.

Nadat de productie in de landbouw, als gevolg van de zeer droge zomer, daalde, zijn de vooruitzichten voor volgend jaar positiever. Zo verwacht ABN Amro dat de productie weer toeneemt, vooral in de plantaardige sectoren.

Stagnatie

Ondanks dat alle bedrijfssectoren in de komende twee jaar een gezonde groei laten zien, verwacht ABN Amro dat zij minder hard gaan groeien dan in 2018. De agrarische sector (+2%) doet het in 2019 zelfs beter dan verwacht, net als de industrie (+3,5%) en de retail (+2%). Ook in de industrie is in 2019 ondanks alle onzekerheden sprake van groei, hoewel deze in 2020 (2,5%) gaat afzwakken. 

Transport

Vooral bedrijven in de transportsector en de zakelijke dienstverlening beschouwen het groeiende tekort aan personeel als een belemmering voor groei. Zo heeft de transportsector sinds het derde kwartaal van 2018 echt last van een tekort aan arbeidskrachten, met name in het wegvervoer, bij opslagbedrijven en logistieke dienstverleners.

Personeelstekort

ABN Amro verwacht dat de groei in veel sectoren gaat afkalven door het chronische gebrek aan personeel. Tegelijkertijd neemt de vraag naar arbeidskrachten met specifieke, vaak technologische kennis sterk toe. “De personeelstekorten beginnen nu echt pijn te doen en op korte termijn verwachten wij daar geen verandering in”, zegt Franka Rolvink Couzy, Hoofd Sector Research van ABN Amro.

Uitdaging

Een mogelijke oplossing is om extra te investeren in opleiding en training. “Maar dat alleen is niet voldoende”, benadrukt Rolvink Couzy. “De uitdaging voor ondernemers ligt in het vinden van nieuwe manieren om personeel aan zich te binden. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van flexibele werktijden, of het geven van extra salaris als mensen bereid zijn meer uren te maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.